Dok su teški uslovi u zatvoru britanskog pevača Džordža Majkla naterali na preispitivanje i po izlasku na slobodu na velike odluke u stilu „krećem iz početka“, isto iskustvo njegovog kolegu Boj Džordža dovelo je do znatno drugačijeg razmišljanja. Poznati pop pevač i ikona 80-ih kaže da prošle godine posle četiri meseca provedenih u zatvoru nije bio siguran da želi na slobodu, jer mu se veoma svideo jednostavan život i ustaljen ritam u pritvoru.

– Da budem iskren kada sam saznao da ću biti pušten posle samo četiri meseca došao je momenat kada sam pomislio „da li stvarno želim napolje“. Tamo znate šta radite i shvatio sam one zatvorenike koji mnogo godina provedu u pritvoru, a kada izađu imaju problema da se snađu u „stvarnom“ svetu – kaže bivši frontmen grupe Culture club.

Ono što je naviše prijalo Boj Džordžu u pritvoru jeste vreme koje je proveo potpuno sam, što mu se nije desilo 10 godina, tačnije od odmora u Indiji.

– Za mene je pravi luksuz bilo to što imam priliku da budem sam i da o razmišljam o svom životu. Jedina loša stvar u toj priči je svest da to ipak radite u situaciji koja je iznuđena, koja nije prirodna. Poslednji put sam se posvetio sebi još 90-ih, kada sam otišao u Indiju. Ali, iako ta iskustva deluju potpuno različito opet imaju i dosta sličnosti. U oba slučaja, vreme sam posvetio čitanju – kaže Boj Džordž, čije je pravo ime Džordž O’Daud.

Taj period ga je inspirisao da napiše pesmu „Pentonville Blues“, u kojoj govori o iskustvu iz londonskog zatvora Pentonvil, gde je boravio pre nego što je prebačen u Edmunds Hil u Safoku.

– U Pentonvilu sam bio samo nekoliko dana i to je hladno i specifično mesto. Mislim da osuđenike u takve zatvore smeštaju iz razloga da bi ih prestrašili. Kada u tome uspeju šalju te na neko lepše mesto – rekao je Boj Džordž, koji iza sebe ima sedam britanskih i devet američkih Top 10 hitova i koji je prodao više od 50 miliona albuma.

Od lažne prijave do „bezrazložnog nasilja“

Britanski pevač Boj Džordž osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od petnaest meseci zbog toga što je zlostavljao Norvežanina Auduna Karlsena. On je policiji izjavio da ga je pevač posle jednog foto-sešna vezao lisicama za zid i tukao lancem. Bivši pevač grupe Culture Club je porekao ove tvrdnje i u svoju odbranu rekao da mu je mladić ukrao fotografije iz kompjutera i da je zbog toga bio besan. Prilikom izricanja kazne, sudija Dejvid Redford u Snerzbruk Kraun sudu u Istočnom Londonu rekao da je pevač kriv zbog „bezrazložnog nasilja“. U maju 2009. Boj Džordž je pušten iz zatvora u Safoku, iako mu je preostalo još 11 meseci kazne. Presudno je bilo dobro vladanje. Džordž je i ranije osuđivan – 2006. na društveno koristan rad u Njujorku, jer je optužen za prijavljivanje lažne provale u njegov stan u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari