Žerar DepardjeFoto: Defrance / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nekada slavni francuski glumac Žerar Depardje, koji je pre tri godine optužen za silovanje, izgubio je titulu počasnog građanina Belgije i kanadske države Kvebek zbog šokantnog dokumentarca koji obiluje njegovim mizoginim komentarima, za koje bi mogao da ostane i bez Legija časti.

Depardje je potvrdio da je, preko svojih advokata, visoko francusko priznanje stavio na raspolaganje ministarki kulture Rimi Abdul Malek, koja je najavila disciplinski postupak protiv bivše filmske zvezde zbog uvredljivih komentara o ženama, piše Index.hr.

Žene su nazivali pogrdnim imenima

Francuska ministarka je u petak nazvala „odvratnim“ komentare koje je glumac izrekao u televizijskom prilogu o svom putovanju u Severnu Koreju 2018. U filmu prikazanom početkom decembra, Depardje vređa žene, nazivajući ih pogrdnim imenima. U njemu od nepristojnih komentara ne poštedi čak ni malu devojčicu.

Žerar Depardje, kome je 1996. godine tadašnji francuski predsednik Žak Širak odlikovao Legiju časti, već je izgubio titulu počasnog građanina belgijske opštine Estaimpui, koja mu je bila privremena rezidencija. U sredu je izgubio i priznanje Nacionalnog reda Kvebeka.

On negira sve optužbe o silovanju

Depardje je već pod istragom zbog optužbe za silovanje podignute 2020. godine, a u septembru je protiv bivšeg vodećeg francuskog filmskog glumca podignuta nova optužba za seksualni napad, koja se odnosi na događaje iz 2007. godine.

Nekoliko žena optužilo je nagrađivanog glumca, koji se pojavio u više od 200 filmova, za seksualno uznemiravanje. Depardje u potpunosti odbacuje sve optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari