"Šarmantni siledžija bez pardona": Ko je Žerar Depardje, glumac optužen za brojna silovanja? 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kada je glumica Šarlot Arno 2018. optužila slavnog kolegu Žerara Depardjea za silovanje, tužioci su se prvo pozvali na nedovoljno dokaza, onda je sudski proces ipak obnovljen decembra 2020, a pre nekoliko dana ovoj optužnici se pridružilo još trinaest žena, među kojima su mlade glumice, šminkerke, i druge filmske radnice.

Kako je objavio francuski istraživački portal Mediapart, one tvrde da ih je Depardje agresivnim ponašanjem seksualno uznemiravao u periodu između 2004. i 2022. godine.

I dok on u javnosti ćuti, ali i dalje snima (prošle godine se pojavio u čak pet filmova, i u novoj verziji detektiva Megrea), njegovi advokati ga brane tvrdnjama da se ove optužbe „subjektivne procene i/ili moralnim osudama“.

Zašto se svetskoj javnosti čini da ove žene ne lažu, i da su optužbe protiv „šarmantnog siledžije“, kako Depardjea već decenijama nazivaju zbog uloga kakve je najčešće igrao, istinite?

Možda se valja podsetiti medijskih naslova iz poslednje decenije o zvezdi francuskog, pa i holivudskog filma – na komemoraciji žrtvama Prvog svetskog rata 2014, na kojoj je trebalo da čita poeziju književnice koja je preživela Holokaust, padao je pijan i psovao političare, a u istom skandaloznom stanju godinu dana kasnije, urinirao je pred putnicima na podu aviona na liniji Pariz – Dablin!

Da bi izbegao porez u domovini, Depardje je 2013. dobio rusko državljanstvo, o predsedniku Putinu je pričao kao o „jedinom pravom demokrati“, o Rusiji da je „spreman da pogine za nju“, o Ukrajini da je „treba disciplinovati“, a sada govori da „Rusi nisu krivi što im ludak vodi državu“.

Beograd je posetio 2014, nadobijao se poklona, video maketu Begrada na vodi, malo dirigovao u filharmoniji, a Aleksandar Vučić, tada premijer, izjavio je da je slavni glumac „pokazao poštovanje prema srpskoj politici“.

Bio je u gostima u to vreme i u Crnoj Gori i Albaniji, nedugo zatim osvanula je fotografija Depardjea sa Edijem Ramom i Aljbinom Kurtijem, i vest da u Đirokastri snima film „Milošević i ja“, a 2016. na festivalu u Veneciji, u intervjuu listu Republica, ničim izazvan svojski je izvređao Emira Kusturicu.

Depardje je rođen 1948. u gradiću Šarteu, tokom karijere odigrao je više od 170 uloga ( „20. vek“, „Poslednji metro“, „Polis“, „Sirano de Beržerak“, „Zelena karta“, „Čovek sa gvozdenom maskom“, „Život u ružičastom“, „Pijev život“, „Dobrodošli u Njujork“…), osvojio dva Cezara za najboljeg glumca, Zlatni Globus, nagrade u Kanu, Veneciji, nominaciju za Oskar…

U šokantnoj autobiografskoj knjizi „Ovako se dogodilo“, pored priče o svoja dva braka, ljubavima i deci, pisao je i o odrastanju u siromaštvu: „Sa deset godina prilazili su mi homoseksualci na ulici i tražili da ih zadovoljim. Znao sam šta vole, a ja sam im tražio pare. Sa šesnaest sam uhapšen zbog krađe kola, a onda sam otišao u Pariz, i do dvadesete godine sam bio mangup – pretukao bih nekoga od homoseksualaca i pobegao sa novcem. To nije sve – sa jednim prijateljem sam pljačkao grobove, krali smo nakit“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari