Legendarni Riječani – grupa Fit povodom objave novog studijskog albuma i proslave trideset godina od osnivanja pripremili krenuli su na turneju pod nazivom „Winter Club Tour“, tokom koje će održati nastupe u klupskim prostorima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a iz tabora benda najavljuju da je ovo samo početak koncertnih aktivnosti, te da se do kraja godine očekuju nastupi u svim državama bivše Jugoslavije.

Beogradski koncert Fitovci će održati 16. februara u klubu Atom Live, a tim povodom smo i razgovarali sa njima.

Šta vas je motivisalo da se ponovo okupite i snimite album nakon toliko godina pauze?

Nakon razlaza početkom 90-ih radili smo na odvojenim projektima, Zorko i Miro kroz Cyberfit, gdje su ostvarili zavidan uspjeh pjesmom „Pojo, pojo“ koja se na albumu Cafe del Mar prodala u tiražu od milijun kopija, a ja sam napravio solo album „Jedan svijet“ koji je u devedesetima objavio Croatia records. Nevjerojatno, prilikom ponovnog okupljanja kliknuli smo u prvoj sekundi. Jednostavno, to je energija koja je izgleda neuništiva i koja se samo multiplicira kad smo zajedno u istoj prostoriji. Glavni motiv našeg ponovnog okupljanja je bio napraviti nove pjesme. Dok smo ih stvarali nismo previše mislili šta će se desiti sa njima, jednostavno smo to morali napraviti. Sada se vidi da je rezultat odličan i da su naše nove pjesme, poput starih, našle put do srca publike.

U međuvremenu snimljen je i dokumentarni film o bendu – o čemu se radi, gde je sve prikazivan i kako ga možemo pogledati?

Krajem prošle godine završen je dokumentarni film pod nazivom „Rock’n’Roll je kriv za sve“, autori su Dean Lalić i Sanjin Stanić, a snimatelj je bio Marko Bezić. Film priča našu životnu priču koja nije samo glazbena, nego govori i o cijeloj jednoj izgubljenoj generaciji čije smo mi dio, a koja je imala vrlo male šanse kreativno preživjeti u izuzetno teškim povijesnim okolnostima. Biti će prikazan uskoro i na nekoliko TV stanica u regiji, nakon što je prošao sve relevantnije filmske festivale u regiji.

Da li novi album donosi nešto različito u zvuku benda u odnosu na ranije?

Album nosi prepoznatljivi fitovski pop-rock zvuk koji će oduševiti sve koji vole dobru glazbu 80-ih. Ujedno, zvuk je moderan, materijal je produciran u Amsterdamu pod dirigentskom palicom našeg Zorka. Na novom albumu većina pjesama je kreirana u razdoblju od reuniona, znači 2009-2010. godine. Ipak tri pjesme datiraju iz davne 1990. i ‘91. s materijala koji je trebao biti naš treći album. Dvadesetak godina kasnije shvatili smo da ih je nepravedno zaboraviti, i ovako, u novom ruhu, savršeno funkcioniraju u cjelini albuma.

Sva tri albuma ste stavili na besplatan download – zbog čega ste se odlučili na to?

To je bio logičan potez obzirom da su diskografi u krizi, gube se u traženju novih načina ostvarivanja profita i na neki način ograničavaju dostupnost muzike. I mi sami smo većinu komunikacije oko stvaranja novog albuma odradili putem interneta pošto živimo na tri različita kraja Europe, tako da se kao logični završetak naše kreativne faze nametnuo besplatni download. Na taj smo način preskočili posrednike i na najlakši i najbrži način došli do (već skoro 8.000) slušatelja. Činjenica je da se jednim klikom na našoj web stranici www.fitrijeka.com potpuno besplatno može preuzeti i preslušati i album „2011“, a i naša prva dva albuma „Uz rijeku“ i „Daj mi ruku“.

Koje su, po vama, pozitivne, a koje negativne strane interneta kada je u pitanju muzika i rad bendova?

Teško mi je vidjeti nešto osim ogromnog potencijala prvenstveno društvenih mreža, na kojima muzičari mogu prezentirati svoj rad i u vrlo kratkom roku doći do ciljane publike. Osim toga tu su i silni nezavisni portali čije informacije besplatno i brzo putuju, uz male troškove i bez ikakvih mogućnosti dodatne cenzure. Napokon smo dobili igračku koja ima moć da barem djelomično vrati kontrolu u naše ruke.

Kakve su reakcije fanova na nove pesme, jesu li se već izdvojili neki hitovi sa albuma „2011“?

Ono što nas je ugodno iznenadilo su prekrasne reakcije naših fanova koji su oduševljeni novim pjesmama. Kad se dobro presluša album „2011“ prvo se nameću „Ne mogu bez nje“, „Tajna ljubav“ i „Kraljica“, koje su već u nekoj mjeri i postale hitovi. Međutim, i ostale pjesme imaju veliki potencijal, pa će i o njima najbolje suditi naša publika.

Trenutno ste na Winter Club turneji – kakvi su dalji planovi?

Govore nam naši prijatelji, naši slušatelji, da nema takve glazbe, takvog žanra, i da su jedva dočekali da ponovno zasviramo, da ih je novi album na neku dobru, veselu foru vratio u 80-te. Teško je danas u poplavi instant zvijezdi očekivati neki mega uspjeh, ali naše pjesme su napravljene iz srca i mislim da će nam već ovog ljeta prokrčiti put do mnogobrojnih festivala širom regije. Naš je plan da je „Winter Club Tour“ tek uvod u najjaču koncertnu aktivnost od reuniona 2009. godine.

Žestoka energija i dobra svirka

„Dolazimo u Beograd u četvrtak, 16. februara, u klub „Atom Live“ sa izborom najboljih pjesama s naša prva dva albuma, od kojih se ljudi najviše sjećaju pjesama „Kao mačka“, „Zvoni telefon“, „Zaboravit ću sve“. Pored toga, naravno, svirat ćemo i većinu pjesama sa novog albuma „2011“, sa kojeg se već izdvojilo nekoliko uspješnica. Naši koncerti u pravilu su nabijeni žestokom energijom, tako da se publika može nadati dobroj i veseloj svirci“, najavljuju Fitovci. Zbog ograničenog broja ulaznica po ceni od 600 dinara, organizatori preporučuju da ih treba na vreme kupiti ili rezervisati, i to u klubu Atom Live ili poručivanjem na mejl infoŸtmmpromo.net. Novosadski koncert Fit će održati 18. februara u klubu Route 66.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari