„Možda će u subotu biti hladno, možda vam gajbi ne radi grejanje, možda vam Beograd izgleda neprohodan ovih dana ali ne brinite, iako je kameno i na fasadi – imamo jedno Sunce za vas i zato dođite u Klub Doma omladine na kuvano vino i tople radijatore uz Kriške i Stuttgart Online“ – ovako su članovi benda Kriške najavili sutrašnji koncert, koji će početi u 21 sat. Tim povodom, frontmen Kriški Oliver Svilan otkrio nam je šta nas očekuje na koncertu i njihovom debi albumu, kakvi su im dalji planovi i još ponešto o bendu.


Najavili ste jedno Sunce koje će nas ogrejati na koncertu u Domu omladine bez obzira na sibirske uslove ovih dana – o čemu se radi?

Radi se o promociji dva albuma, dva benda, uživo. Retko viđena stvar u uspavanom gradu i vredi je čuti, videti i posetiti. Radi se o Stuttgart Online i bendu Kriške koji će za razliku od svojih drugara koji izdaju drugi album, to veče objaviti album pod istim imenom „Kriške“ i nadano započeti lavinu događaja i koncerata, što je malo čudna igra reči, ali mislimo da je naša muzika dovoljno jasna da je opravda.

Dosta eksperimentišete na svirkama uživo – da li ste uspeli da uhvatite te posebne momente tokom snimanja albuma?

Mi verujemo da publika na živom koncertu vraća svojom reakcijom samopouzdanje i daje dokaz o tome da li to što radite, radite dobro. U studiju, koji je sam po sebi hladna stvar, morate imati i apsolutnu kontrolu i koncentraciju koja nam je ponekad izmakla, tako da nismo objektivni da sami sebi sudimo i ostavljamo to budućim slušaocima.

Kako bi ste samo okarakterisali zvuk i poetiku Kriški?

Svaka stvar je po nama sopstveno biće, a zajedno sve one i mnoge druge koje još nisu odsvirane nose poruku koju i mi čekamo da otkrijemo ali čak i ako nikad ne postane potpuno jasna – vožnja na kojoj smo na putu do nje zajedno sa svojim fanovima i prijateljima više je no zadovoljavajuća.

Ovaj koncert je ujedno i promocija novog albuma, šta imate u planu za dalje – spotovi, koncerti, eventualno turneja?

Kriške planiraju da puste spot koji se snimio u režiji Miloša Tomića iste nedelje na svojoj internet stranici. U budućnosti se nadamo daljoj saradnji i velikom broju koncerata u zemlji i u regionu jer naše vreme tek dolazi, a promene ili makar tračak potvrde možete potražiti a verujemo i naći u našoj muzici. Kriške su tu da ostanu i nadamo se da ćemo se lepo družiti sa novim slušaocima.

Novi album u izdanju Odličnog hrčka

Bend Kriške nastao je 2009. godine. Dragan Jovanović, Milan Bukejlović i Damjan Babić svirali su zajedno u alternativnom rok bendu Zemlja broj 9 u njegovoj poslednjoj fazi od 2007. do 2008. Posle raspada Zemlje broj 9, Milan, Dragan i Damjan nastavili su sa radom i ubrzo primili novog člana, a to je bio pevač Oliver Svilan, koji je značajno doprineo novom načinu sviranja i stvaranja, a bend je, po rečima članova, postao otvoreniji i komunikativniji. Od materijala snimljenog u studiju Kramasonik iz Zagreba, Kriške objavljuju album u izdanju Odličnog hrčka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari