„Bolje ikad nego nikad“, stav je nekadašnjeg frontmena grupe Beach Boys (Bič Bojs) Brajana Vilsona koji je posle 45 godina uspeo da ubedi ostale članove benda da se konačno objavi album „Smile“ (na srpskom: osmeh), koji je decenijama slovio za najpopularnije neobjavljeno izdanje.


Album „Smile“ snimljen je još 1966. godine i na njemu su dominirale pesme Brajana Vilsona i kompozitora i tekstopisca Van Dajk Parksa. Kako Parks pre toga nije sarađivao sa bendom, a Vilson je u nekoliko navrata ranije pokušao da ga ubaci u sastav, ostali članovi grupe usprotivili su se izlasku albuma, a naročito pevač Majk Lov. Na kraju je kompromis napravljen tako što je godinu dana kasnije objavljen album „Smiley Smile“ na kojem se nisu našle Parksove kompozicije. Zanimljivo je da je numera Vilsona i Lova „Good Vibrations“, inače najveći hit sa „Smiley Smile“ koji je čak godinama harao po vrhovima, trebalo da se nađe upravo na albumu „Smile“. Većinu numera sa nikada objavljenog albuma Beach Boys Brajan Vilson je već izveo na svom solo albumu „Smile“ iz 2004. godine, ali se njihov konačni muzički aranžman umnogome razlikuje od originalnog.

„Smile“ će posle četiri i po decenije biti objavljen kao dvostruki CD, dupli vinil, digitalni album i kao deluks CD boks sa četiri diska i pratećom publikacijom na 60 strana (ovo izdanje zvaće se „The Smile Sessions“). S obzirom na to da su numere čak 45 godina stajale u fioci za skidanje „prašine“ i „paučine“, odnosno pročišćavanje snimaka od šumova biće zadužen jedan od najboljih stručnjaka za audio arhive Alen Boud i tonski realizator Mark Linet. Legenda kaže da je Vilson prethodnih decenija stotinama puta već remiksovao pesme sa nesuđenog albuma u nadi da će uspeti da ubedi ostale članove benda da je došlo vreme za konačno objavljivanje.

– Oduševljen sam što će posle svih ovih godina konačno biti objavljeni svi originalni snimci za album „Smile“. Raduje me što će fanovi imati priliku da čuju anđeoske glasove Beach Boys momaka od pre četiri i po decenije. Nije bilo lako ubediti momke da ovo treba da se objavi, ali bolje ikad nego nikad – rekao je Brajan Vilson.

Datum izlaska albuma zavisiće od brzine kojom pesme budu remasterizovane. Vilson je obećao da će sigurno izaći pre kraja tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari