Posle Nedelje mode u Njujorku, Londonu, te Milanu bilo je lako izneti jedinstvenu ocenu revija prikazanih u ovim gradovima, naći tu nit koja je pokretala inspiraciju dizajnera za sezonu proleće/leto 2011. Sa Parizom, međutim, nije tako. Tamošnja, upravo završena Nedelja mode donekle je zbunila publiku neodređenošću, pa su tako „meku“ ženstvenost zagovarali Galijano za Dior, Lagerfild za Šanel, Valentino, Iv Sen Loran, Nina Riči, Balmain, a onu grublju kuća Aleksandar Mekvin, Lanvin, Žan Pol Gotje donekle i Lui Viton, čiju kolekciju potpisuje čuveni dizajner Mark Džejkobs.

Nedelja mode u Parizu naravno ne može da prođe bez kolekcije modne kuće Šanel, što je centralni događaj svake modne sezone. Karl Lagerfild Šanelove kolekcije uvek predstavlja u pariskom Grand Palasu, a tako je bilo i ovoga puta. Karl je za proleće i leto 2011. predstavio ekstravagantnu kolekciju na crno-beloj pisti. Kritičari se slažu da je ovo vrlo uspela i zaokružena kolekcija sa izuzetnom i raznovrsnom odećom koja ima malo ili nimalo kičastih detalja kojima je Lagerfild inače sklon. Posle 11. februara i tragičnog odlaska genijalnog Aleksandra Mekvina ova slavna modna etiketa nikada više neće biti ista, ali će verovatno zauvek ostati u samom vrhu svetske mode. Njegova naslednica Sara Barton sačuvala je onaj „otkačeni“ Mekvin stil, ali je dodala i mekše, ženstvene elemente. Francuski dizajner Žan Pol Gotje zapalio je parisku pistu svojom divljom kolekcijom, koja je inspirisana pevačicom Bet Dito iz benda Gossip. Nikolas Geskier i dalje radi odličan posao za Balensiagu. On je prikazao smelu i avangardnu kolekciju, inspirisanu pank rokom i barokom, obogaćenu neizbežnim futurističkim detaljima. Potpuno drugačiji od njega bio je Valentino. Prestižna modna kuća predstavila se „svilenom“ kolekcijom kojoj će svetske zvezde teško odoleti, jer je idealna za crveni tepih, kao uostalom i sve što je izašlo iz radionice Eli Saba…

Jubilej Voga i Kavalija

Francuski modni magazin Vog izlazi već 90 godina. Jubilej je proslavljen velikim maskenbalom u Parizu koji je organizovala urednica francuskog Voga Karin Rojtfild. Ispostavilo se da je to bila jedna od najboljih modnih revija na jesenjoj Nedelji mode u Parizu, ne samo zbog fantastičnih kostima koje su zvanice obukle, već i zbog odlične atmosfere. U Parizu jubilej je obeležio i dizajner Roberto Kavali. On je proslavio 40 godina karijere, a za dobar provod njegovih gostiju bile su zadužene pevačice Leona Luis i Tejlor Svift. Obe su nedavno bile i gošće na Kavalijevoj reviji na Nedelji mode u Milanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari