Damo SuzukiFoto: Christoph Hardt/Geisler-Fotopres / AFP / Profimedia

Damo Suzuki, muzičar japanskog porekla i pevač u legendarnoj krautrock grupi Can, preminuo je u 74. godini života.

Njegovu smrt potvrdili su članovi benda Can, u subotu putem Instagram naloga benda. Iako uzrok njegove smrti nije naveden, muzičaru iz Kelna dijagnostikovan je, po drugi put, rak debelog creva 2014. godine, 30 godina nakon prve dijagnoze, za koji mu je još tada rečeno da ima 10 odsto šanse da preživi, piše The Guardian.

„Sa velikom tugom moramo da objavimo da je, u petak, 9. februara 2024, preminuo naš divni prijatelj Damo Suzuki. Njegova bezgranična kreativna energija dirnula je mnoge širom sveta, ne samo sa Canom, već i sa njegovom turnejom po celom kontinentu. Damova ljubazna duša i drski osmeh će zauvek nedostajati“, navodi se u objavi benda Can.

Can
Foto: Jacques BREUER / AFP / Profimedia

Rođen kao Kendži Suzuki u prefekturi Kanagava južno od Tokija, pevač je kao tinejdžer napustio rodnu državu da bi putovao po Evropi i živeo u hipi komunama. Godine 1970. osnivači benda uočili su ga kako svira kao ulični muzičar u minhenskom boemskom kvartu Švabing i angažovali ga da svira na njihovom prvom nastupu te noći.

Damo Suzuki
Foto: Simon Newbury / Alamy / Alamy / Profimedia

„Nije bilo instrukcija od benda“, prisetio se tog momenta Suzuki u jednom od intervjua i dodao „Trebalo je da samo hodam na bini i radim bilo šta“.

Njegov improvizacioni stil pevanja – mešanje reči na engleskom, japanskom i sopstvenim izmišljenim jezicima – postao je ključan za zvuk grupe Can.

Između 1970. i 1973. vodio je bend kroz neupitni vrhunac. U tom periodu nastala su tri revolucionarna albuma iz rok kanona 20. veka: Tago Mago, Ege Bamyasi i Future Days. Muzičari poput Dejvida Bouvija, Radiohed-a i Talking Heads-a naveli su nemačku grupu kao uticaj.

Damo Suzuki je u Srbiji nastupio 2011. godine, na Belefu, kao i u okviru muzičkog programa Festivala evropskog filma na Paliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari