Prvo veče Arsenal festa u Kragujevcu u znaku Buč Kesidija, Rok El Klasika, Negativa i Orgazma 1Foto: Zoran Laki Lazarević

Uželeo se Kragujevac Arsenala. To se jasno videlo sinoć na otvaranju 12. Arsenal festa jer je publika navalila u Knežev arsenal odmah po otvaranju kapija, još za videla i mnogo pre zvaničkog početka muziciranja.

Na festivalskoj promenadi standardni štandovi, od berze ploča, preko đinđuva, tirbica, gadžeta – er ovo, er ono. Arsenal is in the air. Izbor piva i drugih osveženja korektan i po popularnim fetivalskim cenama. Ima i kraft, home made izrada. Lepo.

Ove godine, konačno je asfaltirana glavna festivalska džada pored Muzeja Stare livnice koja spaja Glavnu, Garden i Di Džej scenu. Sad, možda se to nekome ne čini mnogo bitno, ali desetine hiljada arsenaldžija tokom ovih 12 godina koji su u trku od scene do scene upadali u rupe i „lomili noge” znaju o čemu pričamo. Pohvalno.

Publika odmara po ligenštulima i lezi begovima a u gardenu već praše Centurion, Vizelj i mlade kragujevačke nade Zyrion. I bi šutka. Bravo.

Prvo veče Arsenal festa u Kragujevcu u znaku Buč Kesidija, Rok El Klasika, Negativa i Orgazma 2
Foto: Zoran Laki Lazarević

Na Glavnoj bini ovogodišnji Arsenal Fest otvara pančevački duo Buč Kesidi, po reakcijama fanova, očigledno ljubimci mlađe publike. Kesidi svoj nastup posvećuje Mikici Zdravkoviću, preminulom basisti kragujevačkog ČBS-a i jednog od pionira Arsenala sa porukom „da ih je uvek podržavao”. Nižu se hitovi „Euforija”, „Subota uveče”, „Nedelja ujutru” do „Tiho” ali publiku nisu utišali, već naprotiv – razgalili, razigrali i rasđuskali. kao da smo „celu noć na Ibici”. Veselo.

Potom na Main stage stupiše najavljene zvezde prve festivalske večeri Rock El Clasico i Stefan Milenković, doktor Nele Karajlić, operski pevač Nemanja Crnatović i prateća gudačka reprezentacija. Krete „Fikreta” za naprednije korisnike, pa „Gile šampion” u violinskoj verziji i Listova „Mađarska rapsodija”. Grmi i gromi od Šostakoviča, preko „Devil in the Business Class”, Bramsa i „Ženi nam se Vukota”, Baha, Moravca, Pjacole, „Pit bul terijera” do oproštajne „Zvezde nad Balkanom”. Krosover žanrova i melodija.

Prvo veče Arsenal festa u Kragujevcu u znaku Buč Kesidija, Rok El Klasika, Negativa i Orgazma 3
Foto: Zoran Laki Lazarević

Za to vreme na Gardenu Gile i Električni orgazam. Posetioci su horski pevali najveće hitove: „Igra rokenrol cela Jugoslavija”, „Kapetan Esid”, „Spojimo se sad”, „Debela devojka”, „Ja sam težak kao konj”. Ovacije.

Posle njih stari znanci Aresenala uz svu žestinu na ovu vrelinu i vrućinu Ritam nereda, Sunshine i Deca loših muzičara. Prašenje i prangijanje za sve pare. Žestoko.

Na Explozive DJ sceni u Staroj čarnici – pa, eksplozivno. Na pitanje kako je igrači odgovaraju – nikad bolje. Superkul.

Prvo veče Arsenal festa u Kragujevcu u znaku Buč Kesidija, Rok El Klasika, Negativa i Orgazma 4
Foto: Zoran Laki Lazarević

Duboko iza ponoći na Mein stageu rokerski finiširaju Ivana i Negativ sa pesmama „Bez promene”, „Ja bih te sanjala”, „Ti me ne voliš”, „Kad se svetla ugase”.

Na Gardenu „Zvoncekova bilježnica” i Toza Rabasa i Vuja sa svojim hitovima i ništa manje dobrim forama „braćo moja namučena” finiširaju u velikom stilu prvo veče ovogodišnjeg Arsenal festa.

Večeras Placebo, važe prošlogodišnje ulaznice

Posle fantastičnog početka Arsenal festa 12, po najavi organizatora prava „eksplozija” se očekuje večeras. Na Main stižu proslavljeni britanski alt rokeri Placebo, Ana Popović, Van Gog i Senidah.

Na Gardenu će, između ostalih, nastupiti Goran Bare i Majke, E-play, Z++, dok je nastup glavne zvezde Explosive DJ Ronija Size-a prebačen na Main stage gde se očekuje velika žurka za kraj druge festivalske večeri.

Organizatori Arsenal festa saopštavaju da ulaznice za festival iz 2020. i 2021. godine, za nastup benda Placebo, koje nisu iskorišćene, važe i večeras i podsećaju da iskorišćene ulaznice iz 2021. godine nisu važeće na ulazu na festival.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari