Za Exit Label upravo je izašao novi album Obojenog programa „Kako to misliš: mi“, pesma „Da li smo naučili živeti u kapsuli“ se već uveliko pevuši među fanovima ovog kultnog novosadskog benda, a i druge nove pesme će moći da se čuju na koncertu u Gan klubu u subotu 28. aprila. Novi materijal, uz dva basa i bubanj i sa Ilijom Vlaisavljevićem Bebecom (grupa Boye), bend nosi sasvim novu energiju koju svi njihovi fanovi, i stari i novi, prepoznaju.

Ulaznice za beogradski koncert po ceni od 800 dinara mogu se naći u kafeu Šikarica, Skadarska 22. Proteklih godina kroz bend je prošlo na desetine različitih muzičara. Jedini član iz originalne postave benda je Branislav Babić Kebra – glavni vokal i autor ponekad emotivno obojenih, ponekad politički angažovanih tekstova. Kebrin glas i tipičan način pevanja postali su u velikoj meri zaštitni znak ovog benda, a povodom novog albuma i predstojećeg koncerta u Gan klubu, razgovarali smo sa njim.

  • Bebec svira sa vama, Bilja i Jelena su gostovale na albumu – na koji način je to Oboyilo Obojeni i hoće li one pevati i na koncertima sa vama?

Bebec je veliko pojačanje za bend, ali on je u nekom smislu sve vreme i bio prisutan i učestvovao u radu grupe, pre svega kao naš producent, a i Boye su nebrojeno puta pevale prateće vokale u bendu. Duže vreme nismo se ovako okupili, sada jesmo i tome se svi radujemo. Nismo pričali o tome da Bilja i Jelena pevaju na koncertima, to pre svega zavisi od njih. Boye su uvek dobrodošle. Za sada, prateće vokale pevaju Cina, Ljuba i Bebec.

  • Novi album ste snimali u svojoj prostoriji tj. studiju – kakav je osećaj?

To je svakako lep osećaj. Decenijama smo vežbali u neadekvatnim prostorijama, radili bukvalno u nemogućim uslovima, a onda smo prihvatili jednu ponudu za reklamu i taj novac uložili u prostoriju. Svi iz benda, uz pomoć nekoliko drugara, mesecima smo radili, i od auto-radionice napravili jedan akustični ugođaj. Vrlo lep osećaj.

  • Bebec je ponovo upleo prste u produkciju – da li to znači povratak starom zvuku?

Jako je teško praviti poređenja te vrste, stari zvuk – u novom vremenu… Mislim da je u stvari sve novo i da je svako poređenje gubitak u vremenu, prošlost je za istoričare, interesuje me danas i eventualno šta će biti narednih dana. Bebec je odličan producent, i mislim da je preneo tu atmosferu i energiju benda na najbolji mogući način.

  • Svirate u novoj postavi – kako ste izgubili gitaru i kako funkcioniše dupli bas i glas, da li se promenio zvuk benda?

Sve se promenilo a i nije. To su opet neke nijanse i ko i na koji način to doživljava. Zvučimo čvršće, konkretnije, ma ne znam ni sam. Važno je da se mi sami u tome dobro osećamo. A radost je deljiva sa drugima.

  • Sada svirate na koncertima u okviru Jelen top 10 turneje – kako vam se čini ta avantura?

Pa možda je to prošle godine i bila neka avantura ali ove godine je to podignuto na znatno viši nivo, pre svega mislim u tom profesionalno-tehničkom smislu. Mislim da je ta turneja od velike važnosti za domaću rok muziku, podjednako važna i za bendove kao i za samu publiku. Podrška u svakom smislu!

  • Kako publika reaguje na nove pesme?

Album se pojavio pre tri nedelje i još je sve u nekom povoju. Na prvom nastupu je već bilo dosta dobro prihvaćeno od strane publike, nadam se da će se stvar sve više otvarati i da će se uspostaviti neka zanimljiva razmena energije između benda i publike.

  • Imate u planu još neke koncerte, festivalske nastupe?

Imamo svašta u planu… Ali sada smo okrenuti toj Jelen turneji i koncertnoj promociji 28. aprila u Beogradu.

  • Ponovo dolazite u Gan klub – kako će izgledati svirka u subotu?

To će biti pre svega predstavljanje većine pesama sa novog albuma, u kombinaciji sa starijim pesmama. Većinu tih novih pesama ćemo prvi put javno izvesti i nama je to poseban događaj. Radost, radost, radost! Dobrodošli na koncertnu promociju!

Kultni bend na našim prostorima

Tokom skoro trideset godina postojanja, novosadska grupa Obojeni program stekla je kultni status na našim prostorima. Oni su prvi bend iz regiona koji se pojavio na MTV-ju u emisiji „120 minutes“ 1993. godine i jedini koji je imao čast da bude predstavljen od strane čuvenog Džon Pila u njegovim radio-emisijama i na njegovoj plejlisti 2002. godine. U oktobru 2011. godine, izdavačka kuća Odličan hrčak objavila je reizdanja prva dva albuma grupe Obojeni program „Najvažnije je biti zdrav“ i „Ovaj zid stoji krivo“, izdanja koja se najčešće navode kao reprezentativni predstavnici savremenog ex-YU roka čiji počeci se upravo i vezuju za ovaj novosadski bend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari