Bivši direktor Warner Music Rob Dikins tvrdi da se piraterija u muzici može suzbiti jedino ako originalni CD bude koštao jednu funtu. Dikins je na čelu Warner Music proveo 15 godina (1983 – 1998), a u muzičkoj industriji upravo se proslavio zahvaljujući revolucionarnim idejama, a među njima je i uvođenje kompakt diska u komercijalnu prodaju (1982).

– Potrebna nam je nova revolucija. U moje vreme album je koštao 12.99 funti, a danas ih je moguće naći i po 6.99 ili čak 5.99 funti. Neki izvođači svoje albume preko internet sajta Amazon prodaju i po 3.99 funti. Kada bi se albumi prodavali po još nižoj ceni, fanovi se više uopšte ne bi dvoumili hoće li investirati u neki album ili ne. Uvek bi kupili originalni CD. Prodaja bi porasla, cene bi pale, a piratske verzije više niko ne bi ni prodavao – smatra Dikins.

On dodaje i da bi s tom cenom mnogi izvođači mogli da dostignu cifru i od 200 miliona prodatih primeraka jednog albuma.

– Recimo da volite grupu R.E.M. i imate deset njihovih albuma. Uskoro će objaviti novi album, a vi morate dobro da razmislite imate li mogućnost i želite li ga u svojoj kolekciji ili ne. U ovom slučaju o tome ne bi ste moralu ni da razmišljate. Samo biste ušli u radnji, konstatovali da na polici stoji R.E.M i jednostavno biste ga kupili, kao što kupite mleko ili kafu. Uz takvu cenu malo ko bi uopšte trošio vreme i živce da na internetu traži piratsko izdanje – zaključuje Dikins.

Prins kao primer

– Prins je svoj album „Planet Earth“ delio uz dnevni primerak novina. Da bi ste imali njegov album trebalo je platiti samo cenu novina. On od toga nije imao zaradu, ali se zato njegova popularnost vratila na nivo iz osamdesetih, pa je londonska O2 arena bila rasprodana 21 veče zaredom – naglašava Dikins.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari