Zagrebački Jinx, pop bend regionalno popularan po hitovima kao što su „Tamo gdje je sve po mome“, „Na čemu si ti“ i „Smijem se“, nastavlja tradiciju održavanja koncerta povodom Dana zaljubljenih u Beogradu, te će svirati u Velikoj sali Doma omladine od 21 čas.

Pevačica Yaya (Jadranka Ivaniš), Coco i ostali Jinxi uspešno su koncertno debitovali u Beogradu u novembru 2009. godine, ispunivši salu Amerikana Doma omladine, a prvi valentinovski koncert imali su 2011. u krcatom Studentskom kulturnom centru. Sada Jinxe očekuje treći i do sada najveći beogradski koncert, a tim povodom odgovorili su nam na nekoliko pitanja.

  • Vraćate se u Dom omladine gde ste održali prvi beogradski koncert – kakvi su utisci bili onda i kakva su vam očekivanja sada?

Sigurno imamo manju tremu …. taj prvi koncert je ipak bio upoznavanje benda i publike, čini nam se da smo se u međuvremenu i upoznali i prepoznali … očekivanja imamo samo od sebe samih, biti na svom performerskom maksimumu, na kraju krajeva mi smo ti koji trebaju zabaviti publiku, tek onda može i obratno.

  • U pitanju je „valentinovski“ koncert – da li ste pripremili poseban repertoar, šta možemo očekivati?

Ne razmišljamo o valentinovu, samo o koncertu, svejedno nam je koji je dan.

  • Koliko su se Jinx promenili od početka karijere do danas?

I malo i mnogo … možda smo sad otkad smo se 2007. ponovo okupili bliže onome kakvi smo bili na početku, ne stilski nego po razmišljanjima … odijelili smo bitno od nebitnog … bolje znamo što hoćemo a što nećemo ….

  • Kako izgleda muzička scena u Hrvatskoj danas – ima li dovoljno koncertnih prostora, muzičkih festivala, medijske podrške…?

Kratko i jasno nema. Pretpostavljam da je i kod vas slično. Državne i gradske institucije raspolažu sa sve manje sredstava a kapital kao što znamo ima svoje interese … sve što nije komercijalno ili bar etablirano zaista jest u opasnosti.

  • Vaš poslednji album „Diksilend“ iz 2010. je još uvek aktuelan, da li radite na novom materijalu?

Za sada još ne. Pred nama su još uvijek koncerti do kraja ove godine, a onda ćemo vidjeti što ćemo.

Jinx su osnovani 1993. godine u Zagrebu, a ubrzo postavši izuzetno koncertno aktivan bend po brojnim zagrebačkim klubovima, stiču kultni status. Prvi album „Sextazy“ (1995) bio je na engleskom jeziku, da bi već drugi „Second hand“ (1997) snimili na maternjem jeziku. Jinx u Bukureštu 1998. godine dobijaju prestižnu nagradu za najbolji novi band istočne Evrope koji dodeljuje Radio France International. Treći album „Pompei“ (1999) donosi hitove „Bye Bye Baby Bye“, „Na plaži“ i „Koliko suza za malo sna“. Početkom 2001. bend priprema predstojeći četvrti album „Avantura počinje“, ali je to i početak kraja benda. Iako je pesma „Tamo gdje je sve po mom“ harala top-listama i na kraju zaslužila laskavo priznanje hita godine u Hrvatskoj, u proleće 2002. godine Jinx više ne postoje. Ponovo su se okupili 2007. i objavili album „Na zapadu“. Sledi koncertni „Jinx Live“ (2008), i poslednji „Diksilend“ (2010). Jinx su u duhu trenutka u kome živimo „Diksilend“ opisali kao muziku „za vrijeme prohibicije i depresije“, što svedoče sa njega skinuti singl „Na zub su me uzeli mama“ i spotovi „Da smo se voljeli manje“ i „Čuvaj me, ne daj me“. Bend je prvi put u Srbiji svirao 2007. godine na festivalu Exit, a u Novi Sad se vratio krajem 2009. godine za nastup u krcatom klubu Trema, nekoliko dana posle beogradske koncertne premijere.

Hitovi i pesme sa poslednjeg albuma

Na svom drugom „valentinovskom“ koncertu u Beogradu jedan od trenutno najpopularnijih hrvatskih pop bendova najavljuje izvođenje „kombinacije starih hitova i stvari s posljednjeg albuma „Diksilend“ (2010)“. U skladu sa romantičnom prirodom datuma održavanja koncerta u prodaji je, pored uobičajene pojedinačne ulaznice po ceni od 1.200 dinara, i tradicionalna Long Play „Karta za dvoje“ koja košta 2.000 dinara. Prodaja ide preko blagajne Doma omladine i prodajnih mreža Card Service i Eventim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari