Stanovnici Hrvatske u anketi se izjasnili protiv turbofolk muzike

Ostavite komentar


  1. Ja sam se sedamdesetih godina prošlog veka podsmevao toj “turbofolk“ muzici (roker, Korni grupa, Deep Puurple…) da bih pre deset godina otkrio fantastične pesme iz tog perioda (Boro Spužić Kvaka, Toma Zdravković, Tozovac…..)
    Dakle, pustimo da vreme odredi šta je smeće u toj muzici a šta prava vrednost.
    Neka neko ospori “Beograd“ od Ražnatovićke a komponovao ju je Dino Merlin, naprimer. Ja lično ne slušam tu muziku ali ima tu i lepih pesama, baš kao što ima loše muzike i u tzv. “ozbiljnoj muzici“

  2. Da,apsolutno ,to je nevidjeno smece kojim se povode ljudi bez sluha,niskog obrazovanja i kafanske siledzije.Cilj je samo na brzinu pokupiti gotovinu od sludjene publike.Zabraniti sirenje takve buke.

  3. I bez turbo folka postoji dosta takozvanog „treša“ tako da im mnogi argumenti padaju u vodu. Slušajte radio u Hrvatskoj, uvek je prepun površne muzike.

  4. Anketa da ste ju uradili na ulici bi pokazala sasvim druge rezultate,jer po ovoj anketi velika vecina je protiv a ona ispunila 3 arene…nema smisla

  5. Hrvati, bas kao i mi ostala balkanska plemena, nemaju pojma sta hoce, znaju samo sta nece. I to je deo problema.

  6. Treba imati mere u svemu.Najefikasniji lek u vecoj dozi steti.Lecenjem jednog organa ne mozete a da ne vodite racuna o celom organizmu, ostalim vitalnim organima.Tako je i u muzici i u svim vidovima umetnickog izraza. Nije dobro kada samo jedan muzicki zanr prevlada i kada po rivi dok se setate treste pesme turbofolka, razlicitih izvodjaca ali isti „sund“ na svakoh 50 metara.Ima nas dosta koji volimo starogradske pesme, balade, evergreen … Kada vec pomenuh te setnje za vreme letnjih odmora lepo je cuti i pesme za decu u neko doba dana.Sve u cemu se pretera para usi, uniformise vid umetnickog izraza na stetu ostalih i potpuno se slazem sa nekim ogranicenjima.Favorizovanje jednog trenda momentalno donosi vecu zaradu ali i potiskivanje ostalih sa scene a to nije fer prema ljudima koji su vrhunski umetnici u recimo klasicnoj , instrumentalnoj i svim ostalim vidovima muzicke prezentacije koje nisam cak ni pomenula da ne bih otisla previse u sirinu.

  7. Moj otac nije nikada nista branio ali je bio dovoljno mudar da nas decu usmeri na siri i kvaliteniji izbor u svemu.Roditelji prvenstveno, pa onda skole i univerziteti treba da edukuju decu tako da cuju sve(ako je muzika u pitanju) ali prepoznaju pravu umetnost.Nekada smo na casu muzickog vaspitanja morali da pogadimo kompozitora uz pustene prve taktove muzickog dela koji je komponovao, a danas…Radi takvog usmerenja, nesvesno prenetog i na moju decu oni danas slusaju vise pesama is perioda 60tih -90tih nego svih oblika muzickih trendendova koji se sada favorizuju kod mladih.Licno za mene, hitovi iz ere pre deobe stare Juge jos uvek su neprevazidjeni.Ocigledno je da smo u teznji da pokazemo „posebnost“ kako bi dominirali nad drugima iz susedstva izgubili meru u svemu.Sada su nam potrebne mere i ogranicenja sto je u suprotnosti sa saradnjom i podrskom koja nam je svima potrebna.

  8. Samo slusaju jazz i blues….vazi. Naravno da je namestena anketa da primire “gradjansku elitu”.

  9. Boze, naravno da je shund. Alkohol i polugole lijepe zene.
    Ali, ako bi trebalo birati izmedju te muzike i onoga sto se cijelo vrijeme pusta na hrvatskim radio stanicama (uzasne, vulgarne kopije Dragojevica i Kovaca), jedini ispravan odgovor je ni jedno ni drugo. Slusajte stari Haustor i Stublica i dovoljno.

  10. Radi se o istom narodu i nemoguće je to prekinuti . Svi žele opuštanje i veselje a to može samo muzika koja to donosi.

  11. Ma kakva anketa, broj napunjenih arena govori sve. Inače sam protiv turbo folka…al na žalost treba biti iskren….i sa ove i sa one strane grane. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

  12. Stanovnici Hrvatske su kupili 4 zagrebačke arene, pa vi anketirajte šta hoćete..

  13. Muzika koju neko voli i uzuva u njoj ne odredjuje da li je neko intelektualac, akademik, obrazovan, savremen itd. Itd.
    Najugledniji i veoma postovani ljekari su pjevali i pjevaju sevdah i ja stvarno ne razumijem u cemu je problem.
    Neka svako uziva u onom sto voli i cini ga sretnijom osobom.

Ostavite komentar


Scena

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.