Tav Falco i njegov bend Panther Burns, u kome će svirati i Ken Stringfelou, nastupiće u subotu, 6. avgusta u okviru ovogodišnjeg Belefa.


Rođen u ruralnom Arkanzasu i inficiran Misisipi Delta bluzom, Tav Falco je imao samo jedan izbor – da se preseli u Memfis i započne R’n’R karijeru. Najpre se priključio Džim Dikinsonovom bendu Mud Boy & The Neutrons. Već na prvom nastupu skrenuo je pažnju na sebe tako što je tokom koncerta zgrabio motornu testeru i isekao gitaru u momentu izvođenja Lead Belly-jeve „Bourgeois Blues“. Bio je to šok za sve prisutne, a Aleks Čilton, koji je bio među posetiocima znao je da govori o tom brutalnom i neočekivanom performansu kao o momentu koji mu je promenio život.

Ubrzo potom Tav Falco osniva Panther Burns, prateći sastav kroz koji je prodefilovalo više legendarnih imena. Bend izdaje svoj debi „Behind The Magnolia Curtain“ 1980. godine. Potpuno nesvakidašnji miks više žanrova (delta bluz, rokabili, garaž pank, ali i mambo i druge plesne varijante). Karakterističan „sloppy“ i „out of tune“ zvuk po kome će se Panther Burns izdvojiti iz mase drugih debitanata bili su dovoljni da bend stekne naklonost nezavisne, ali i mejnstrim rok štampe. Pretposlednji studijski album „Panther Phobia“ istinsko je remek-delo američke muzike, a Falco se uhvatio obrada cantri bluz pesama opskurnih i znanih izvođača, vrativši se u garažne lou-faj vode. Prošle godine za Stag-O-Lee Records objavljuju dugo očekivani album „Conjurations: Seance for Deranged Lovers“.

U pratećem bendu Tava Falcoa još jedno je veliko ime – Ken Stringfelou (The Posies) koji će svojim setom prethoditi nastupu Panther Burns. Koncert počinje u 21 sat i održaće se na Letnjoj sceni Belefa na Kalemegdanu. Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 600 dinara u Bilet servisu (Kulturni centar Beograda).

Višestruki umetnički talenat

Tav Falco se bavi slikanjem, plesom, fotografijom, snimio je par filmova i u par drugih se okušao kao glumac, a višestruki umetnički talenat pomogao mu je da vremenom postane jedan od par kultnih figura moderne američke muzike. Uticaj koji je Falco imao na gotovo sve garaž bluz bendove Sjedinjenih Država 90-ih godina prošlog veka samo je potvrda njegovog dara da stvori jednako dobru frenetičnu rokabili pesmu, klasičan garaž pank stomp, „traljavu“ varijantu kantri bluza, kao i visoko stilizovani tango i po koju italijansku jadikovku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari