Plasido Domingo (68) je već u godinama kada je penzionisanje uobičajena opcija, ali on i dalje nastavlja uspešnu karijeru tenora, dirigenta i administratora opere. Doduše, sada je sebi dodao novu obavezu – postao je bariton!

Raspon njegovog glasa mu je omogućio da dobije naslovnu ulogu u operi Đuzepa Verdija „Simon Bokanegra“, u kojoj će debitovati u subotu u Berlinu, a potom će ga publika videti u Njujorku, Londonu, Cirihu, Milanu i Madridu.

„Godinama sam sanjao o toj ulozi. Muzika je veličanstvena, a lik ima gotovo šekspirovsku moć“, istakao je Domingo.

Na neki način ova uloga zaokružuje Domingovu karijeru. Naime, još 1959. godine, kada je bio tinejdžer, prijavio se za audiciju u Meksičkoj nacionalnoj operi kao – bariton. Međutim, izborna komisija mu je rekla da je on zapravo tenor. Od tada je, kao tenor, imao 124 role i postao jedan od najpoznatijih operskih pevača na svetu, kao i jedan od čuvene „trojice tenora“. Ranije u karijeri Domingo je pevao tenorsku ulogu Gabrijele Adorna, koji će se oženiti Bokanegrovom kćerkom, ali i tada, dok je bio na sceni, razmišljao je kako će jednog dana pevati rolu Simona ako to ikako bude bilo moguće. Inače, poznati tenor, odnosno bariton, u aprilu naredne godine dolazi u Srbiju, i to u svojstvu dirigenta. Domingo će u Sava centru dirigovati ansamblom „Camerata Serbica“, koji čine profesori i studenti beogradskog Fakulteta muzičkih umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari