Tenor koji je želeo da bude sve i koji se ne oseća krivim: Ko je Plasido Domingo, koji je izjavio saučešće povodom tragedije u školi na Vračaru? 1Foto: EPA-EFE/Aniko Kovacs

Ovih dana, saučešća zbog tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ stižu sa raznih strana, a jedan od onih koji je uputio pismo saučešća je i Plasido Domingo, čuveni operski pevač i dirigent.

Domingo je nekoliko puta nastupio u Srbiji, poslednji put 2021. godine, a kao deo talent šoa Virtuozi upoznao je pijanistu A.Č, jednog od nastradalih učenika.

Plasido Domingo rođen je 21. januara 1941. godine u Madridu i odmalena je pokazivao sklonosti ka muzici, što je njegovim roditeljima pevačima, i te kako godilo.

Kada se porodica preselila u Meksiko, Domingo je pobedio u takmičenju iz pevanja, potom počeo da uči klavir, a nešto kasnije i dirigovanje.

Na prvom profesionalnom nastupu na klaviru je pratio majku u Jukatanu, a potom nastupio i kao bariton u jednoj produkciji, pa kao tenor u nekoliko različitih uloga.

Operski debi imao je u Meksiko Sitiju u Verdijevom „Rigoletu“, a rolu Otela, po kojoj je bio prepoznatljiv veći deo karijere, prvi put je odigrao sa samo 21 godinom na leto 1962. godine.

Tokom karijere, nastupao je u mnogim velikim operama, uključujući one u Njujorku, Beču, San Francisku, Milanu, Parizu, Salcburgu, a do danas je ostvario više od 150 uloga.

Najveći uspeh van sveta opere zabeležio je tokom 1980-ih, kada je prvo snimio pesmu „Perhaps Love“ sa kantri folk pevačem Džonom Denverom, a potom su se obojica pridružila Džuli Endruz u prazničnom televizijskom specijalu „The Sound of Christmas“.

Istakao se i 1985. godine kada je pomagao da se spasu preživeli nakon najvećeg zemljotresa u istoriji Meksika, a potom je nastupao na humanitarnim koncertima posvećenim porodicama žrtava.

U finalu Svetskog prvenstva u fudbalu 1990. u Rimu, Domingo je nastupio sa Lučijanom Pavarotijem i Hozeom Karerasom, a taj trio postao je poznat kao „Tri tenora“.

Ponovili su nastupe u finalima svetskih fudbalskih prvenstava 1994, 1998. i 2002. godine i imali nekoliko svetskih turneja do 2003. godine.

Tokom 2019, nekoliko koleginica optužilo je Dominga za seksualno uznemiravanje u periodu od 1980-ih naovamo, ali nisu podnete zvanične optužbe.

Domingo je prvo preuzeo punu odgovornost za svoje postupke, a potom je rekao da veruje da ipak nije uradio ništa loše niti ikoga povredio.

Sam je dao ostavku na mesto generalnog direktora opere u Los Anđelesu, čija istraga je naknadno utvrdila da su izjave njegovih navodnih žrtava slične i stoga „vrlo verovatno tačne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari