Muzički i scenski spektakl „Troja“ plesne trupe Vatra Anadolije održaće se najpre u Beogradskoj areni (nedelja, 20.00), a potom i u Novom Sadu (četvrtak, SPENS). Spektakularna pozornica i scenografija montiraju se u Areni još od srede. Veći deo grupe od 59 ljudi stiže danas kako bi uradili probu na postavljenoj pozornici, dok 15 plesača iz Istanbula stiže na dan predstave.


Za predstavu se koristi preko 3.000 kostima koji teže preko četiri i po tone. Dizajner kostima dobio je i specijalnu nagradu televizije Fashion TV. Od svog osnivanja (1999.) ansambl Vatra Anadolije je istoimenu predstavu izveo u preko 80 zemalja sveta, dok je Troja, koja se igra od 2008. godine, do sada gostovala u 20 zemalja. U planu je da se ova predstava igra još 30 godina, a Vatra Anadolije trenutno radi na još tri projekta: Put svile, Istanbul Dreams i dečiju predstavu Nojeva barka. Najimpresivniji scenski detalj u predstavi je trojanski konj koji je sastavljen iz čak 42 dela, težak oko tonu i po i visok preko devet metara. Zbog velikih dimenzija delova transportuje se šleperom od 20 tona nosivosti. Vatra Anadolije za potrebe predstave inače ima dva trojanska konja. Jedan stalno stoji u antičkom teatru Aspendos blizu Antalije, gde se Troja konstantno izvodi u toku letnje turističke sezone. Drugi trojanski konj je za potrebe turneja smešten u nemačkom gradu Keln, gde svake godine trupa ima mesečno gostovanje. Za predstave u Beogradu i Novom Sadu dovozi se konj iz Kelna.

Troju je stvorio koreograf i reditelj Mustafa Erdogan. Ovaj poznati Turčin najpre je završio studije filozofije, pa je tek potom prešao na režiju u kojoj spada među najpoznatije Evropljane. Kao najspecifičnije nastupe trupe Vatra Anadolije, Erdogan navodi izvođenje pored Kineskog zida, egipatskih piramida, Ajfelove kule i u Medison skver gardenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari