Bir Fest, deseti po redu, počeo je sinoć na Ušću i trajaće do nedelje. Čast da otvori jubilarno izdanje ove manifestacije imala je grupa Horseman. Nakon njih nastupio je jedan od tvoraca EX YU rokabili scene, Toni Montano. Od 19. 30 časova pred brojnom publikom nastupio je hor Viva Vox. „Prodigy mix“ je nedavno nadmašio njihovu obradu pesme „Du Hast“ gupe Rammstein.

 Još jednom su dokazali da važe za hor koji voli da iznenađuje. Publika koja je sinoć bila na njihovom nastupu imala je privilegiju da uživa u njihovim interpretacijama pesama „Ameno“, „Simply the best“, „Nothing else matters“, „Bohemian rapsody“, „Chop suey“, a sve pod dirigentskom palicom Jasmine Lorin. Ovo je, inače, bila poslednja prilika da ih obožavaoci čuju. Hor sada ide na malu pauzu do decembra, kada će nastupiti u Sava Centru. Burni aplauzi kojima je sinoć nagrađeno svako izvođenje numere najbolje pokazuju šta publika misli o njihovom radu.

Nakon Viva Vox usledio je sat vremena vrhunskog bluza, u izvođenju „Belgrade Blues Factory“. Ovo je pionirski poduhvat Bir Festa, a sve po uzoru na „Crossroads“ Erika Kleptona. Domaći bluz „dream tim“ čini 16 renomiranih srpskih bluzera, koji su, kroz zajednički „jam session“, premijerno poveli publiku u vremeplov bluz diskografije.

Publika se posebno obradovala nastupu Kikija Lesandrića i ponovo okupljenih Pilota. Retki su bili oni koji nisu reagovali na stare, dobro poznate, hitove, ali i na pesme sa novog albuma.

Sat pre ponoći na binu je izašao „Električni orgazam“, a u ponoć grupa „Plejboj“. Ova grupa je ponovo na okupu. Tačno na dvadesetogodišnjicu osnivanja, vratili su se na scenu, i to baš sinoć, pred publikom Bir festa. Ko je sinoć bio na njihovom nastupu, mogao je premijerno da čuje dve nove pesme.

Prvo veče festivala piva zatvorili su „Vampiri“, romantični rokabili-pop bend, koji je inspirisan muzikom pedesetih godina. Publika ih još uvek pamti po hitovima „Rama lama ding dong“, „Pokloniću joj nebo“, „Ding ding dong“. Žurka na Ušću trajala je do dva sata iza ponoći. Inače, cene piva su od 160 pa do čak 390 dinara. Posetioci sa kojima smo razgovarali složni su u oceni da su pivo i dobra muzika idealan spoj.

– Na festival dolazim poslednjih pet godina. Ovde ću biti svakog dana do nedelje. Večeras sam oduševljen nastupom hora Viva Vox, ali, iskreno, jedva čekam da sutra čujem Hladno pivo – rekao nam je dvadestpetogodišnji Milan.

Pojačane mere bezbednosti

Obezbeđenje na ulazu detaljno je pretresalo svakog posetioca. U koncertni prostor nije bilo moguće uneti nita što bi moglo da ugrozi bezbednost posetilaca, ali ni alkohol. Ipak, u okolnim ulicama sinoć je bio veliki broj uličnih prodavaca koji su, pored piva, prodavali i sendviče, majice, suvenire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari