Zašto Luksemburg od 1994. godine ne učestvuje na Evroviziji, koju su osvajali pet puta? 1Foto: EPA-EFE/Sander Koning

Luksemburg je tokom istorije osvajao čak pet puta prvo mesto na Pesmi Evrovizije, ali od 1994. godine ne učestvuju na ovom takmičenju.

Kako pišu njihovi mediji svake godine, osnovni razlog je finansijske prirode, jer RTL kao jedna „mala TV stanica ne može sebi da priušti učešće na Evroviziji“. Pogotovo, dodaje se, ne bi finansijski podneli ukoliko bi pobedili na ovom muzičkom takmičenju i potom morali da budu zemlja domaćin odnosno da organizuju Evroviziju.

Luksemburg je prvi put učestvovao na Evroviziji još davne 1956. godine i bio jedna od zemalja osnivača ovog takmičenja zajedno sa Belgijom, Holandijom, Nemačkom i Francuskom.

Učestvovali su ukupno 37 puta, a do 1993. preskočili su samo 1959. godinu.

Pobedu su osvajali pet puta 1961, 1965, 1972, 1973. i 1983. godine.

Pre nekoliko godina predstavnici luksemburške televizije su podsetili da je prilikom njihovog poslednjeg učešća pobednika takmičenja odlučivao isključivo žiri svojim glasovima.

„Sa novim sistemom glasanja, malo je verovatno da bi Luksemburg zasijao toliko. Male države su sada više u problemu“, izjavili su iz RTL i dodali i da nisu sigurni da Luksemburg mogao da odabere idealnog kandidata za Evroviziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari