Scenaristi Kristoferu Hamptonu nagrada "Aleksandar Lifka" 1Arhivska fotografija

Čuveni engleski scenarista Kristofer Hampton ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu. Ranije je saopšteno da je ista nagrada pripala i domaćem umetniku Slavku Štimcu.

Kristofer Hampton je u svetu filma i pozorišta izuzetno značajno i poznato ime. U karijeri dugoj 50 godina jednako je uspešno radio na filmu i u teatru osvojivši sijaset nagrada. Filmovi za koje je pisao scenarije su osvajali najznačajnije nagrade na festivalima u Kanu i Veneciji, ali i Oskara. S druge strane, Hampton je najmlađi pisac čiji su komadi ikada izvođeni na Vest Endu, a kasnije vrlo uspešno i na Brodveju.

Specijalnu nagradu žirija Filmskog festivala u Kanu je dobio za film „Karington“ 1995. godine, a Oskara za najbolji adaptirani scenario dobio je 1989. godine za film „Opasne veze“. Nominovan za Oskara bio je i 2007. za „Pokajanje“, a autor je i scenarija poznatih filmova poput: „Opasan metod“, „Tihi Amerikanac“, „Meri Rajli“… Počeo je u pozorištu kao pisac još dok je studirao francuski i nemački na Oksfordu. Prvi komad, „Kad ste poslednji put videli moju majku?“, napisao je kao osamnaestogodišnjak. Kristofer Hampton biće gost predstojećeg Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 15. do 21. jula. Tom prilikom biće mu uručena nagrada „Aleksandar Lifka“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari