Sedamdeset godina postojanja ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi 1Krug Petrovaradinske tvrđave, foto: M.N.

Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ poziva publiku da „zavrte maštu u Krugovima kruga Petrovaradinske tvrđave“, od petka, 5. avgusta, kada će u 20:22 časa svečano biti otvorene 26. Godišnja izložba Likovnog kruga i izložba „Krugovi kruga“ koja se organizuje u okviru programskog luka „Dunavsko more“, Novi Sad–Evropska prestonica kulture 2022. Svečano otvaranje je na platou Duge kasarne Petrovaradinske tvrđave odakle se Novi Sad vidi kao na dlanu.

Već 70 godina postoji, u kontinuitetu, najveća svetska kolonija umetnica i umetnika u Novom Sadu. U 88 umetničkih ateljea, tokom sedam decenija, stvaralo je više od 500 umetnica i umetnika ostavljajući gradu umetničko blago neprocenljive vrednosti.

Ove godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, u programskom luku „Dunavsko more“, Likovni krug će prikazati bogatu umetničku ponudu umetnica i umetnika: moda, scenografija, kostimografija, ulja na platnu, umetnički objekti kombinovane tehnike, skulpture, fotografije, grafički dizajn, video radovi, mozaik… sve to će publika moći da vidi na jednom mestu, na Petrovaradinskoj tvrđavi u jedinstvenim umetničkim ateljeima.

Ono što je najvrednije, moći će od samih umetnika da čuju o procesu stvaranja umetničkih dela i da osete atmosferu kreativnosti koja jedina vlada već 70 godina na jednoj od najlepših tvrđava na Dunavu.

Sedamdeset godina postojanja ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi 2

Katalog „Krugovi kruga“ je na engleskom jeziku kako bi se umetnici što reprezentativnije predstavili brojnim posetocima Novog Sada u godini kada je ovaj grad Evropska prestonica kulture.

U periodu trajanja izložbe „Krugovi kruga“, od 5. do 28. avgusta, u 18 ateljea biće predstavljena umetnost 24 umetnice i umetnika koji stvaraju u ovoj jedinstvenoj koloniji. Takođe, u tom periodu, publika može da vidi umetničke radove i 55 umetnica i umetnika koji izlažu na 26. Godišnjoj izložbi u umetničkim ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Svaki umetnički prostor – atelje će u periodu trajanja izložbe „Krugovi kruga“ biti označen jer će na ulaznim vratima biti tabla sa natpisom: KRUGOVI KRUGA – otvoreni ateljei, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

U ateljeima stvara već treća, četvrta generacija od one koja je 1952. godine, nakon što se vojska povukla iz dela Petrovaradinske tvrđave, počela da osvaja zapuštene prostore i od njih pravi umetničke ateljee duž Duge kasarne. Uvidevši značaj ateljea za kulturu i turizam u tako jedinstvenom ambijentu, Grad je 1971. godine kompletno adaptirao zgradu Hornverka i dodelio ateljee na korišćenje u kojima od tada, takođe, stvaraju umetnice i umetnici.

U brojnim ateljeima će tokom izložbi biti organizovano i niz programa omaža, posvećenih preminulim umetnicima koji su stvarali na Petrovaradinskoj tvrđavi: vajaru Jovanu Soldatoviću, slikaru-konzervatoru Dušanu Noninu, slikaru i grafičaru Pavelu Popu, Slobodanu Nedeljkoviću i drugima.

Satnica otvorenosti ateljea u okviru izložbe „Krugovi kruga“ objavljena je na novisad2022.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari