Šekspir festival od 12. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima 1Foto: Promo

Koncept ovogodišnjeg festivala nam se sam nametnuo: treba vratiti osmeh ljudima na lice“, izjavio je Nikita Milivojević, selektor i direktor Šekspir festivala koji će ove godine biti održan na uobičajenom mestu, na otvorenom, u Vili Stanković u Čortanovcima.

– Kada me je naš dizajner pitao kako da ove godine koncipira plakat, samo sam mu rekao da ne stavlja masku Vilijamu Šekspiru na lice. i on je, zbog naše ideje da ove godine zaista treba razgaliti ljude, te su u repertoar Festivala uvrštene Šekspirove komedije, uradio ovaj plakat na kojem nam Šekspir namiguje, ispričao je Milivojević na konferenciji za novinare koja je juče održana na jednom od predivnih platoa Vile Stanković gde će se, od 12. do 16. septembra, sedmi put održati ovaj pozorišni festival koji je po mnogo čemu jedinstven.

O jedinstvenosti tog festivalu, juče je govorila i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koja je istakla da kultura jeste „suštinski most koji nas spaja sa svetom“, i da je čast učestvovati kao partner u projektima koje Milivojević radi.

Festival će, uz podršku svojih partnera biti sigurno mesto za dobru zabavu oličenu u jedinstvenom spoju muzike i komedije srpskih umetnika koji će nastupati na otvorenom, pod vedrim nebom – kao u Šekspirovo vreme.

Jedinstven kulturni događaj koji je Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu, inicirao je 2012. godine reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u čuvenom Glob teatru u Londonu.

„Betoven i Šekspir“ u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana, otvoriće Šekspir festival 12. septembra. Manje je poznato da je Betoven upravo u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, a kroz uvertiru za „Koriolana“ i „Buru“ direktno se odužio svom umetničkom idolu.

Romantična komedija koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jazz „Kako vam drago“ prema konceptu Nikite Milivojevića, zatim „Dva viteza iz Verone“ Šabačkog pozorišta rediteljke Mie Knežević, čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu a u režiji Igora Pavlovića, biće na programu sedmog Šekspir festivala. Poslednjieg festivalskog dana na programu je „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama.

Karte za ovo jedinstveno dramskog iskustvo, mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.

UNIQA osiguranje – podrška od prvog dana festivala

– Čast nam je što Šekspir Festival, autentičan praznik kulture i pozorišta, već sedam godina raste zajedno sa UNIQA osiguranjem. Sam Šekspir je rekao da je vera u radost gotovo ista kao i sama radost. Nas raduje što posle dužeg vremena, među prvima otvara vrata poklonicima umetnosti i pozorišnog stvaralaštva u Srbiji. Festival, iako od početka jedinstven, ovaj put će usled okolnosti, možda vernije nego ikad u velelepnom zdanju vile Stanković, dočarati Šekspirovo vreme u kom su se, kao danas, predstave održavale pod vedrim nebom. Festival će ove godine uz podršku UNIQA osiguranja biti sigurno mesto za dobru zabavu oličenu u jedinstvenom spoju muzike i komedije. Svima nam je potrebno više smeha, optimizma i dobre energije, a kada se sve to imate na ovom jedinstvenom mestu u okviru Šekspir festivala, nemamo sumnju da će ta radost pronaći put do svoje publike. – rekla je Sonja Marić, naglašavajući da ova kompanija ostaje dosledna pravim vrednostima tradicionalnom podrškom umetnosti i pozorišnom stvaralaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari