Šesti deo "Okeana od papira" Zorana Penevskog 1

Šesti i poslednji deo nagrađenog serijala „Okean od papira – Litica i krug“ Zorana Penevskog, u kome pratimo avanture šesnaestogodišnjeg Tarvina koji traži lek za svoju bolesnu sestru u Petogradu, mestu sastavljenom od pet gradića čiji su simboli životinje, upravo je objavila Laguna.

Inteligentno i maštovito ispripovedana, puna misterije, jeze, neobičnih junaka, i duhovitih i mudrih poređenja, poslednja knjiga Tarvina vodi do granice dva sveta.

Oba ga vuku, oboma pripada, ali samo u jednom može da živi. I mora da završi svoj poslednji zadatak. Nakon duge potrage, ističu poslednji trenuci u kojima može spasti Meonu. Svaka kap je dragocena.

„Čudo je zaokruženo jer je priča ‘Okean od papira’ završena, a svih šest knjiga pojavilo se u ovoj godini. Uz nekoliko obrta, u kratkim poglavljima pratićemo poslednje Tarvinovo iskušenje i ono što se istovremeno događa u Petogradu. Na kraju, vraćamo se na takmičenje u poređenjima, a tu su i poslednje stvari razjašnjene“, rekao je Zoran Penevski.

Inače „Okean od papira“ dobio je nagradu „Rade Obrenović“ Zmajevih dečjih igara kao najbolji roman za decu i mlade u ovoj godini.

„Srećan sam zbog toga što ju je jednoglasno dodelio žiri čije članove zaista cenim. Naročito sam ponosan zbog ocene da je roman ‘samosvojnog umetničkog izraza’ i da predstavlja ‘dragoceni pomak, željno iščekivan u savremenoj produkciji srpskog fantastičnog romana za decu'“, kazao je Penevski.

Ilustracije Dušana Pavlića oživljavaju ovu originalnu priču sa imaginarnim prostorom, nalik na pozni srednji vek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari