Šesti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience od 2. do 5. oktobra 1

Šesti međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 5. oktobra na nekoliko lokacija i koncertnih dvorana u Beogradu.

Belgrade SAXperience je jedinstven međunarodni festival, na kojem nastupaju najznačajniji domaći i strani muzičari. Goste ovogodišnjeg festivala čine vodeći saksofonisti iz nekoliko zemalja Evrope.

Prve večeri festivala (u sredu, 2. oktobra u 19 časova) u Atrijumu Narodnog muzeja nastupiće saksofonista Gordan Tudor i Milanski kvartet saksofona. Gordan Tudor izvešće kompoziciju Aleksandra Sedlara, specijalno naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grgina specijalno pisanu za njega.

Drugo veče festivala (četvrtak, 3. oktobar u 20h) u sali Muzičke škole Stanković nastupiće muzički ansambl Sax Nouveau pod umetničkim vođstvom Jorgosa Ligeridisa.

U petak, 4. oktobra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupiće Prometheus duo. Ovaj dvojac koga čine naš istaknuti pijanista Marko Stuparević i američki saksofonista Džozef Abad već nekoliko godina nastupa širom Sjedinjenih Američkih Država. Duo Prometheus izvešće premijerno delo za saksofon, klavir i gudački kvintet, naše mlade kompozitorke Irine Stefanović.

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije, nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu, Klod Delangl sa pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl a na repertoaru će se naći dela francuskih autora kao i jedna premijera.

Festival Belgrade SAXperience prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike. Osim koncerata, publika ima priliku da u toku festivala prisustvuje i majstorskim radionicama, dnevnim koncertima na različitim lokacijam u centru grada kao i večernjim Saxperience Nights Jamm session-ima u hotelu Radisson Collection.

Poseban fokus festivala je promocija novih kompozicija za saksofon. Odabrani kompozitori po porudžbini pišu dela koja se premijerno izvode na Festivalu. Sastavni deo festivala je i edukativni deo za mlade, koji svoje veštine sviranja usavršavaju na majstorskim kursevima.

Mini SAXperience

Koncert mladih saksofonista Mini SAXperience biće održan u subotu, 28. septembra u 11 časova u Kolarčevoj zadužbini. Mini SAXpereince se realizuje u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, u okviru ciklusa Mala škola bontona – Kako se sluša koncert. Kroz interakciju sa mladim izvođačima najmlađa publika ima priliku da sazna sve o saksofonu.

SAXperience on Tour

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste ima i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu kada će nastupiti Prometheus duo koji čine Džozef Abad i Marko Stuparević. Pored glavnog programa festivala u Beogradu, i koncertne turneje širom Srbije, Belgrade SAXperience organizuje letnju i zimsku Školu saksofona. Ove škole održavaju se sa ciljem da se polaznicima pruže priliku da na jedinstven način i u  drugačijoj atmosferi uče od svetskih saksofonista.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Više na https://belgradesaxperience.com/

 

 

PROGRAM

Sreda, 2. oktobar u 19.00

Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu

WORLD PREMIERES

Gordan Tudor, saksofon

ITALIAN STYLE

Milanski kvartet saksofona

 

Četvrtak, 3. oktobar u 20.00

Sala Muzičke škole Stanković

GREEK BLUE

Sax Nouveau

Jorgos Ligeridis, umetnički vođa

 

Petak, 4. oktobar u 20.00

Svečana sala Skupštine grada Beograda

NEW YORK – BELGRADE

Duo Prometeus

Džozef Abad, saksofon

Marko Stuparević, klavir

 

Subota, 5. oktobar u 20.00

Sala Beogradske filharmonije

PARIS AND THE CONTEMPORARY SAXOPHONE

Klod Delangl, saksofon

Odil Katlen-Delangl, klavir

 

KONCERTI NA OTVORENOM
Banda saksofonista / Sax Nouveau

Sreda, 2. oktobar u 14.00
Plato ispred Kulturnog centra Beograda
Četvrtak, 3. oktobar u 14.00
Trg Nikole Pašića
Petak, 4. oktobar u 14.00
Cvetni trg
Subota, 5. oktobar u 14.00
Knez Mihailova 26

SAXPERIENCE NIGHTS

Hotel Radisson Collection

Sreda, 2. oktobar u 22.00 Tenor Madness

Jamm session host: Kristijan Mlačak

Četvrtak, 3. oktobar u 22.00 Fast and Furious

Jamm session host: Uglješa Novaković

Petak, 4. oktobar u 22.00 Paris – Belgrade

Jamm session host: Francois-Charles Rouyer

Subota, 5. oktobar u 22.00 Fusion night

Jamm session host: Luka Ignjatović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.