Sidran je rođen u Sarajevu 1944. godine. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina. Objavio je 15 knjiga poezije i knjigu autobiografske proze „Otkup sirove kože“. Dobitnik je „Nagrade slobode“ francuskog PEN centra, Zmajeve nagrade i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.
Član je Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine. Široj javnosti Abdulah Sidran je najpoznatiji kao autor scenarija za filmove Emira Kusturice „Otac na službenom putu“ i „Sjećaš li se Doli Bel“.

U programskom ciklusu „Poezija uživo“, koji se održava prvi put ove godine, istaknuti pesnici jednom mesečno, subotom uveče, govore svoje stihove u sali Kolarčeve zadužbine uz direktan prenos na Radio Beogradu 2.

Čast da otvori seriju ovih večeri pripala je u oktobru Matiji Bećkoviću. Abdulah Sidran je prvi pesnik iz regiona koji će nastupiti u programu „Poezija uživo“.

Tokom večeri na „Kolarcu“ Sidran će govoriti svoje stihove i razgovarati sa posetiocima. Nakon Sidrana svoje večeri u ciklusu „Poezija uživo“, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2, imaće Milena Marković, LJubomir Simović i drugi poznati srpski pesnici.

Ciklus se završava u maju programom na kome će svoje stihove govoriti Milovan Danojlić.
Ulaz na program „Poezija uživo“ je slobodan, uz obaveznu ulaznicu koja se može dobiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.