Iako se džez muzika u Novom Sadu čuje već nedelju dana, zvanični program Novosadskog džez festivala počeo je sinoć u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta. Prepuna sala samo je jedan od dokaza da je Novi Sad proteklih godina odnegovao džez publiku, najviše zahvaljujući Kulturnom centru Novog Sada koji je i u težim vremenima nego što su današnja uspevao da insistira na kvalitetu i kontinuitetu organizovanja ovog, sada i u regionu, poznatog džez festivala.

O tome je sinoć prilikom otvaranja, govorio i Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada istakavši da je Novosadski džez festival jedan od najstarijih u gradu. U muzičkom delu svečanog otvaranja nastupila je ugledna novosadska flautistkinja Laura Levaj Aksin.

Dobru atmosferu na ovogodišnjem festivalu nagovestili su i muzičari koji su učestvovali u nizu programa koje je Kulturni centar organizovao „U susret festivalu“ – počev od naše poznate džez dive Lene Kovačević koja je nastupila u velikoj Sali KCNS, preko „NS BIG BAND“-a koji vodi Fedor Vrtačnik, pa sve do koncerta „Voja Bee 3“ koji su bukvalno zagrejali džez publiku pred sinoćno zvanično otvaranje. Pored glavnih zvezda – braće Hit (saksofon-bubnjevi), sinoć je nastupio i Vladimir Kostadinović sa svojim Nju Jork kvartetom, kao i čuveni gitarista Torsten Guds. Večeras će, pored Evropskog džez ansambla s kojim će nastupati i flautista Jirži Stiven, zasvirati i Klemens Marktl, bubnjar sa svojim kvartetom „slobodnog duha“, a naš čuveni trubač Duško Gojković će večerašnjim koncertom obeležiti i 60 godina džez karijere.

U Kulturnom centru u klubu „Tribina mladih“ otvorena je i izložba džez plakata, a u holu Srpskog narodnog pozorišta publika može da pogleda i izložbu poznatog novosadskog strip crtača Zorana Janjetova „Pakovanje muzike“. Janjetov je naglasio da je uvek „oberučke prihvatao da ilustruje omote“ a njegova umetnička energija je svakako veoma uočljiva upravo na ovoj izložbi. Vrednost ovogodišnjeg festivala svakako predstavljaju i tri radionice. U vokalnoj radionici koju vodi Jelena Jovović Revišin okupilo se 35 polaznika iako ih je ona očekivala oko 15. Juče su u Kulturnom centru radili ceo dan spremajući kompoziciju „Luleta je Jana“, tradicionalnu pesmu koju je aranžirao Predrag Ivanović a koju će, između ostalog, izvesti sutra uveče u Srpskom narodnom pozorištu pre džem sešna u bivšem klubu „Trema“. Naravno, i ove godine, upravo u prostoru bivše „Treme“, publika uživa u džem sešnovima svake noći tokom trajanja festivala.

Karata još malo

Ulaznice za Novosadski džez festival se ove godine izuzetno dobro prodaju. Na blagajni Srpskog narodnog pozorišta koja radi od 10 do 21 sat ima još samo malo karata. One se prodaju samo za koncerte u zvaničnom programu – pojedinačne ulaznice koštaju 700 dinara, a kompleti 2.300. Programi u Kulturnom centru su besplatni, a upravo tamo je za sutra zakazan i koncert „French kiss“ koji KCNS organizuje u saradnji sa Francuskim institutom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari