Slikar među knjigama 1Foto: Stanislav Milojković

Knjiga Svetlost u tami vekova predstavlja sintezu u kojoj pokušavam da povučem paralelne veze sa raznim sredinama, idejama i konfesijama.

Prkos vetru i vremenu nije klasičan brodski dnevnik. U dnevnicima opisujem ono što je karakteristično za pomorski zanat, poput navigacije, međutim, koristio sam i svaku priliku da, na mestima koje smo obilazili, pronađem neki detalj koji ima širi značaj i koji treba ovaplotiti – kazao je Milutin Dedić, akademski slikar, istoričar umetnosti i putopisac na jučerašnjoj sajamskoj promociji njegove dve nove knjige (u izdanju 4se d.d.o).

Povodom knjige Svetlost u tami vekova Dedić je ukazao da je u pitanju delo rađeno sa velikom ambicijom, za koje je dobio posvetu patrijarha Irineja.

Kao zanimljivost u knjizi pomenuo je to kako su katolici slavili Svetog Savu. „Prkos vetru i vremenu su moji brodski dnevnici. Sticajem okolnosti postao sam brodski slikar ratne mornarice.

Zahvaljujući prijateljima 2002. dospeo sam na brod Jadran, da bi 2003. posle velikog krstarenja sredio brodske dnevnike i predao na odgovarajuće mesto u želji da se delo štampa. Šesnaest godina je prošlo od tada dok se danas knjiga u javnosti nije pojavila“, istakao je Dedić, dodajući da je do saradnje sa 4se došlo zahvaljujući vlasniku vinarije od koga kupuje vino iz Negotinske krajine, koji je veliki zaljubljenik u brodove i more.

„Školski brod Jadran naša je pokretna učionica, kabinet u kome smo mi ljudi sa kopna postali pomorci. Prvo naučno sredstvo koje sam dobio bila je ribaća četka da ribam palubu na Jadranu“, kazao je u šali Boško Antić, admiral i dodao da je Dedić knjigu napisao sa puno emocija. Prema njegovim rečima „vidi se da je rođen u Šibeniku, da voli more i brodove. Milutin je to u delu istakao kao istoričar umetnosti i kao vrsan slikar“. Prema njegovim rečima, napravio je divnu knjigu koja će biti jedan lepa uspomena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari