Slobodan Savić novi selektor i direktor "Joakim Interfesta" 1Slobodan Savić

Slobodan Savić, novi selektor i umetnički direktor kragujevačkog „Joakim Interfesta“ poručio je da bi ta smotra dramskog stvaralaštva za dve godine trebalo da se svrsta među tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji.

– Namera mi je da unesem korenite promene, pre svega u izboru predstava, jer na tom polju festival treba podići na mnogo viši nivo. To podrazumeva selekciju bez mnogo kompromisa, dovođenje predstava koje su, na planu estetike, poetike i tematike, u tesnoj vezi sa savremenim umetničkim, pozorišnim I izvođačkim praksama, rekao je Savić na konferenciji za novinare. Festival u Kragujevcu se, prema njegovim rečima, okreće međunarodnom karakteru, te više neće biti „nasumična revija beogradskih i drugih predstava“, što, međutim, ne znači da na njemu neće biti komada iz Srbije“. Predstava iz Srbije će biti, ali „jedna, najviše dve“.

– Potrebna je i revizija nagrada, zatim novi total-dizajn, od kataloga, do aktivnog pristupa medijima, sponzorima, budućim donatorima i prijateljima Festivala. U novoj koncepciji „Joakim Interfest“ bi trebalo da prikaže predstave za koje će biti zainteresovana i takozvana obična, ali i stručna publika. Pozorište, pre svega, postoji zbog publike. Nastojaću, što je vrlo teško ali i izazovno, da pomirim kasu i estetiku, najavljuje Savić, dodajući da bi značajan deo trebalo da čine i predstave naših autora koji rade u inostranstvu.

Novi selektor „Joakim Interfesta“ Slobodan Savić poznati je pozorišni kritičar, novinar, urednik u kulturno-umetničkom programu Radio-televizije Srbije, pokretač i autor kultnog serijala „Čitanje pozorišta“. Uz to je, navodi se, i selektor, moderator okruglih stolova kritike, predsednik i član žirija na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima. „Joakim Interfest“ organizuje se u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru od 2006. godine. U prethodnih 13 godina na njemu je izvedeno više od 130 predstava sa oko 800 učesnika iz 30 zemalja širom sveta.

Počinju pripreme za jubilej

– Na ovogodišnjem, ‘Joakim Interfestu’ usredsredićemo se na region, ali ne samo na zemlje bivše Jugoslavije već i na Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Italiju. U kontaktima sam sa pozorištima iz Sankt Peterburga, Berlina, Izraela… Već sada treba razmišljati i o jubilarnom, 15. festivalu. To je praksa odgovornog rada i planiranja u Evropi, a biće i kod nas. Moja je namera da do oktobra 2020, ovaj festival pozicioniramo među tri najvažnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji, najavljuje novi selektor kragujevačkog pozorišnog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari