“Smrtonosne i opasne knjige” u negotinskoj biblioteci 1Foto: Korice knjige

Nacionalni dan knjige, 28. februar, u Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković” biće u znaku predstavljanja knjige „Smrtonosne i opasne knjige“ Negotinca Miljana Ristića. Ovom studijom obrađeno je više od 120 knjiga koje su kroz ljudsku istoriju svojim uticajem i „postojanjem“ stekle status „smrtonosnih“ i „opasnih“.

Miljan Ristić je publicista, pesnik, esejista, bloger, autor radio podkasta i portala “Eksperiment u kome je sve moguće”.

Svoju desetu knjigu, objavljena je u izdanju Društva za afirmaciju kulture – Presing iz Mladenovca, posvetio je knjigama koje su se svojim postojanjem i uticajem koji sui male svrstale u opasne i smrtonosne.

Ovu studiju čini osam poglavlja – Religijske knjige, Ideologije i doktrine, Opasne i štetne knjige,

Zabranjivane i cenzurisane knjige, Cenzura u Srbiji, Knjige kobne po svoje tvorce, Spaljivanje knjiga i Fikcione knjige smrti.

– Obuhvaćene su knjige stare nekoliko hiljada godina, ali takođe spominju se i knjige nastale u ovom modernom dobu. Smrtonosnim i opasnim delima bavio sam se i ranije, kroz svoje stvaralaštvo i dugo sam sakupljao potrebnu građu za knjigu. Na kraju je tamna strana knjige dobila svoju konačnu formu objavljivanjem ove knjige – rekao je Miljan Ristić u nedavnom intervuju za Danas.

Ristićeva knjiga biće predstavljena u utorak, 28. februara u Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković” u Negotinu, a osim autora o “Smrtonosnim i opasnim knjigama” govoriće i urednik publikacije Ivica Trajković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari