Snima se dokumentarni film "Srpsko kolo" u Subotici 1Foto: YouTube/ printscreen/ Kolo trailer Srb

„Optimistic film“ je započeo novi dokumentarni film i serijal pod nazivom „Srpsko kolo“, koji se nakon snimanja u Beogradu, Vašingtonu, Užicu, Pirotu i Nišu, nastavlja u Subotici.

Folklorni ansambl „Bratstvo“ iz Subotice izvodiće više kola iz subotičkog kraja, uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima iz ovog kraja, upotpunjen intervjuima stručnih i eminentnih lica Grada Subotice.

„Pozivamo sve da prisustvujete velikom snimanju u nedelju, 25. septembra, od 8 do 12 časova na Gradskom trgu u Subotici“, pozvali su organizatori.

U filmskoj radionici produkcije „Optimistic film“ stvara se još jedna dokumentarna bajka.

Reditelj Željko Mirković i „Optimistic film“ u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Nacionalnim ansamblom „Kolo“, Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki projekat, dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“.

Serijal će sadržati 10 epizoda po 25 minuta, a snima se u 15 gradova širom Srbije, od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

„Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju. Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal „Kolo“ govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru“, rekao je reditelj i producent Željko Mirković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari