Snimci pozorišnih predstava iz cele Srbije na jednom mestu 1Foto: Stanislav Milojković

Remedijacija pozorišta je način da se pozorište kao medij useli u nove medijske prostore, tačnije svetsku internet mrežu. Kod nas ovaj trend stiže u vidu projekta PlayBOX – platforme na kojoj će se u bližoj budućnosti naći snimci predstava pozorišta iz cele Srbije.

Mladi bračni par umetnika, Teodora i Ivan Janković (Plots & Plays), u saradnji sa produkcijom Crossroads, tvorci su ovog projekta koji ima za cilj da pozorište približi domaćoj publici širom sveta.

Tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa korona, pozorišta su svoje arhivske snimke prikazivala na internetu.

Interesovanje publike za ovakav sadržaj je bilo ogromno, ali to iskustvo nije bilo naročito pozitivno, jer kvalitet video snimaka većine predstava nije bio zadovoljavajuć.

Takođe, bilo je i gledalaca koji su propustili svoje omiljene predstave iz razloga što su bile prikazivane samo u određeno vreme.

Plots & Plays dolaze na ideju da snime aktuelne predstave iz Srbije kako bi pozorište bilo dostupno svima, u bilo kom trenutku, sa bilo kog mesta koje ima pristup internetu.

Tvorci ove ideje ističu da će eventualna saradnja sa srednjim školama takođe biti od ogromnog značaja.

Ideja o pokretanju projekta je naišla na pozitivne reakcije publike nakon što je osvanula na instagram stranici Plots & Plays, čiji su kreatori Teodora i Ivan.

Dolazi i do prve saradnje i to sa Narodnim pozorištem Sombor, a prva snimanja somborske letnje scene su zakazana za dugu polovinu jula.

Predstave koje će se prve naći na repertoaru PlayBOX-a su ,,Sumnjivo lice“ i ,,Duet za solistu“ u produkciji ovog višestruko nagrađivanog pozorišta. Projekat je dobio podršku i drugih pozorišta, te se uskoro očekuju i nove saradnje.

Ekipa PlayBOX-a trenutno radi na okupljanju kreativnog tima koji će aktivno učestvovati u procesu remedijacije pozorišta po ugledu na projekte iz Velike Britanije (Digital Theatre) i SAD-a (BroadwayHD).

Autori projekta tvrde da za sada monetizacija nije u planu. U prvoj fazi, kako kažu, žele da okupe tim, naprave bogatu bazu video sadržaja i ostvare saradnju sa što većim brojem pozorišta.

Tek kada PlayBOX bude dobio svoju potpunu formu biće formirana i cena. ,,Cilj nam je da povežemo publiku i umetnike.

Kasnije, kada publika bude pokazala veće interesovanje, cena će se formirati na osnovu ponude i priključiće se i investitori“, ističu autori projekta.

Cena mesečne pretplate u inostranstvu kreće se oko 10 evra, te se očekuje da pristup srpskoj platformi neće preći ovaj cenovni rang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari