Sofest od 2. do 6. jula 1Foto: Milutin Labudović

Filmski festival u Sopotu – 48. Sofest, pod sloganom „Po jutru se dan poznaje“, biće održan od 2. do 6. jula.

„Filmovi, koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu odlikuju se tematskim i žanrovskim bogatstvom i kreativnom raznolikošću među autorima kao i među glumačkim kreacijama“, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

„Sofest plus“ biće organizovan u Domu omladine Beograd gde će biti prikazani nagrađeni filmovi sa festivala.

U takmičarskoj konkurenciji naći će se 18. filmova – sedam iz manjinskih koprodukcija, što praktično predstavlja aktivnosti Filmskog centra Srbije i povezivanja kinematografija sa prostora EX YU zemalja i evropskih zemalja, koje su „urodile plodom“.

Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala Sofest, rekao je da ove godine u žiriju biti: prošlogodišnja najbolja glumica festivala Jovana Gavrilović, direktor festivala na Paliću Radosav Zelenović i filmski kritičar Dejan Dabić, selektor Filmskih susreta u Nišu.

– Imamo sjajan filmski program i veliku čast da odamo priznanje legendarnom filmskom umetniku i književniku Mladomiru Puriši Đorđeviću – istakao je Avramović.

– Mladomir Puriša Đorđević je tačno pre 10 i po godina obećao da neće više pisati knjige niti snimati filmove i tu odluku saopštio je u svom tradicionalno ironično vickastom stilu: „Jednom prilikom su mi rekli prestani, nemaš više talenta. Možda ću ga ponovo dobiti u devedesetoj godini, pa čekam tu poruku“, citirao je Aleksandar Avramović i dodao da je Puriša Đorđević jedan od retkih koji u devedesetim godinama snima – ovih nedelja nastaje Đorđevićev dokumentarac o pesniku Matiji Bećkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari