Šon PenFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šon Pen je prokomentarisao studije koji žele da iskoriste izglede i glasove glumaca kako bi napravili njihove virtuelne verzije i nije se suzdržavao.

Naime, Šon Pen je razgovarao sa portalom Variety oko aktuelnih SAG i WGA štrajkova, koji su između ostalog skrenuli pažnju na pretnju veštačke inteligencije.

„Hoćete moje skenove i glas i sve to? Evo šta ja mislim da je fer: Ja hoću to isto od vaše ćerke, jer želim da napravim njenu virtuelnu repliku i pozovem prijatelje da radimo svašta u virtuelnoj žurci. Da li biste pogledali u kameru i rekli da mislite da je to ok?“

Pen je potvrdio da je to mislio ozbiljno i dodao: „Nije stvar u poslu. To je nepristojna ponuda. Da urade to i ne budu odgovorni je sramotno. Ovo je pravi ekspoze o moralnosti, o nedostatku moralnosti“.

Osim problema sa platama i honorarima, štrajkovi su se dotakli i toga što studiji žele da koriste veštačku inteligenciju za pisanje scenarija i druge zadatke.

Šon Pen je bez dlake na jeziku

Dizni je najavio ceo jedan ogranak posvećen tome, a Netfliks je još u julu tražio ovakav neki proizvod za „optimizaciju“ filmske i tv produkcije kroz „program za mašinsko učenje“.

Razni reditelji su izrazili protivljenje korišćenju ovakvih metoda, a među njima su Čarli Kaufman i Tima Barton.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari