Na crvenom tepihu 73. festivala u Berlinu oskarovci En Hatavej, Spilberg, Marisa Tomej, Šon Pen... 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Prvi veliki praznik filmske umetnosti u Evropi u ovoj godini, 73. festival u Berlinu, svečano će biti otvoren 16. februara svetskom premijerom američke romantične komedija She Came to Me („Ona je došla meni“), rediteljke Rebeke Miler, sa oskarovkom En Hatavej u glavnoj ulozi.

Najglamurozniji deo ove ceremonije, kako pišu nemački mediji, biće uručenje nagrade Zlatni medved za životno delo Stivenu Spilbergu, višestrukom oskarovcu, legendarnom američkom reditelju, producentu i scenaristi koji je tokom karijere snimio više od 100 filmova i TV serija. Velikanu koji je obeležio umetnost „pokretnih slika“ biće priređen omaž a na gala projekciji biće prikazan i njegov najnoviji film, intimna, autobigrafska saga „Fabelmanovi“.

Na crvenom tepihu 73. festivala u Berlinu oskarovci En Hatavej, Spilberg, Marisa Tomej, Šon Pen... 2
Foto; EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Kako su najavili čelni ljudi Berlinala, Karlo Katrijani i Marijet Risenbek, za „uvod“ u ovogodišnji festival izabrana je romantična, duhovita i optimistična drama „Ona je došla meni“, koja će biti prikazana van konkurencije, a na crvenom tepihu ispred Teatra Am Potsdamer Platz očekuje se glavna ekipa filma – pored rediteljke Miler i En Hatavej, publici Berlinala pokloniće se i Piter Dinkledž, koji igra glavnu mušku ulogu, oskarovka Marisa Tomej, DŽoana Kulig i Brajan d’Arsi DŽejms.

U glavnom programu 73. Berlinala, u trci za Zlatnog medveda biće prikazano 19 ostvarenja, a takmičarsku selekciju je pre dva dana, u poslednji čas (kako je objavio časopis Verajeti), zaključio animirani film Art College 1994, reditelja Liu Jiana, koji je prvobitno bio planiran za Kanski festival.

Na crvenom tepihu 73. festivala u Berlinu oskarovci En Hatavej, Spilberg, Marisa Tomej, Šon Pen... 3
Foto; EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U glavnoj konkurenciji su nova ostvarenja reditelja koji su prethodnih godina trijumfovali u Berlinu, poput Filipa Garela, Kristijana Pecolda, DŽona Trengova… a, kako je najavio Katrijani, šest filmova u glavnoj konkurenciji režirale su žene. Podsećanja radi, zanimljivo je da su na prošlogodišnjem festivalu trijumfovale upravo žene – Zlatnog medveda za najbolji film osvojila je španska rediteljka Karla Simon za dramu „Alkaras“, Srebrni medved za režiju pripao je Kler Deni („Obe strane oštrice“) i Nataliji Lopez Galjardo („Robe of Gems“), a za najbolji scenario Lajli Štiler, za tragikomediju „Rabije Kurnaz protiv DŽordža V. Buša“, u režiji Andreasa Drezena.

Na crvenom tepihu 73. festivala u Berlinu oskarovci En Hatavej, Spilberg, Marisa Tomej, Šon Pen... 4
Foto EPA-EFE/NINA PROMMER

Kako je istakao Katrijani, na Berlinale se ove godine vraćaju slavna autorka Margarete Von Trote sa poetskom sagom „Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert“, francusko-iranska rediteljka Emili Atef sa uzbudljivom tinejdž ljubavnom pričom Someday We’ll Tell Each Other Everything („Jednog dana ćemo sve reći jedno drugom“), a zanimljivo je da će film „Totem“ rediteljke Lile Avil, naša publika premijerno gledati odmah posle berlinske, na 51. Festu koji počinje 24. februara.

Francuski filmmejker Filip Garel „juriša“ na Zlatnog medveda sa porodičnom dramom The Plough, Kristijan Pecold, jedan od vodećih nemačkih reditelja današnjice sa filmom Afire („Vatra“), a na ovoj listi su i BlackBerry („Borovnica“) kanadskog reditelja Meta DŽonsona, australijski „Limbo“ Ivana Sena, francusko-portugalska koprodukcija Bad Living („Loše življenje“) u režiji Žoa Kanija, triler „Manodrome“ DŽona Trengova, koji vodi publiku u Južnu Afriku, The Shadowless Tower („Kula bez senke“) kineskog glumca i reditelja Zanga Lua.

Do 26. februara, koliko traje 73. izdanje Berlinala, u glavnoj selekciji biće prikazani i francusko-japanska drama „On the Adamant“ Nikolasa Filiberta, The Survival of Kindness („Preživele ljubaznosti“) Rolfa de Hera, animacija „Suzume“ mladog japanskog reditelja Makota Shinkaia.

Na crvenom tepihu 73. festivala u Berlinu oskarovci En Hatavej, Spilberg, Marisa Tomej, Šon Pen... 5
Foto; EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Glavnom žiriju predsedavaće glumica Kristen Stjuart, a u poslednji čas, prema pisanju Verajetija, objavljena su imena ostalih članova ovog žirija – o najboljim ostvarenjima odlučivaće i prošlogodišnja pobednica Berlinala Karla Simon, vodeća španska rediteljka i scenaristkinja, slavni rumunski reditelj i scenarista Radu Žude, nemačka rediteljka i spisateljica Valeska Grisebač, iransko-francuski glumac Golšifteh Farahani, američki direktor kastinga i producent Frensin Majsler, i hongkonško-kineski reditelj i producent Joni To.

Pored Zlatnog medveda za najbolji film, na Berlinalu se dodeljuju Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. dodeljuje se i nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Solidarnost sa Ukrajinom

Publika Berlinala, u okviru programa Solidarnost sa Ukrajinom, videće dokumentarni film „Superpower“, ratni zapis koji su Šon Pen i Ajron Kaufman snimili prošle godine, tokom mesec dana boravka u ovoj zemlji, a biće upriličen i okrugli sto posvećen tragičnim zbivanjima u ovoj zemlji.

Srpska koprodukcija „Musik“ u trci za Zlatnog medveda

U trci za Zlatnog medveda je i nemačko-francusko-srpska koprodukcija „Musik“ rediteljke Angele Šanelek, koja je 2019. trujumfovala na Berlinalu sa porodičnom dramom „Bio sam kod kuće, ali“, koji joj je doneo Srebrnog medveda za režiju. Mi smo je upoznali na 47. Festu, a videćemo je i na ovogodišnjem, 51. „festivalu festivala“. Koproducenti njenog novog ostvarenja su Vladimir Vidić i Nataša Damnjanović.
Jedan od predstavnika ovdašnje kinematografije u glavnoj selekciji 73. Berlinala je hrvatski glumac Leon Lučev, koji je ostvario zapaženu ulogu u filmu „Disco Boy“, francusko-italijansko-poljsko-beligijskoj koprodukciji, u režiji Đakoma Abruzesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari