Srbija će biti domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade 1Foto: Kulturifik

Na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ), Srbija je skoro jednoglasno izglasana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade 2023. godine.

Tokom prethodnih meseci obeleženih pandemijom i vanrednim stanjem, nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ nije mirovao već je naporno radio da iskoristi važnu priliku za razvoj i afirmaciju domaće scene pozorišta za decu i mlade na međunarodnom planu.

Tim ASITEŽa Srbije, pod vođstvom predsednice organizacije – glumice i dramskog pedagoga Diane Kržanić Tepavac, tokom prethodnih meseci pripremao je kandidaturu Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, i mnogim drugim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kojima zahvaljuje na podršci i saradnji.

Godišnja skupština Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ, koja je trebalo da se održi u maju mesecu u Tokiju, usled pandemije korona virusom održana je putem interneta.

Srbija je tom prilikom gotovo jednoglasno izabrana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ Artistic Gathering, AAG) 2023. godine, nakon Japana (2021.) i Švedske (2022.).

Za kandidaturu Srbije potvrdno je glasalo čak 97 odsto kolega iz globalne mreže, odnosno 147 od 151 glasova ukupno. Generalna skupština Assitej International, maj 2020.

Za sada se održavanje događaja planira za 21 – 26. maj 2023. godine u Beogradu i manjim delom u Novom Sadu. Za dan otvaranja Svetske konferencije izabran je Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji obeležava UNESCO.

„Uspeh naše kandidature i organizacija najznačajnijeg godišnjeg događaja svetske asocijacije u našoj zemlji , osim izvanredne prilike da se naša profesionalna izvođačka scena za mlade okupi i u punom svetlu predstavi međunarodnoj zajednici svu svoju raznovrsnost i kreativnost, ujedno je priznanje našim brižljivo planiranim programa kojima smo tokom protekle decenije uspevali da otvaramo prostor za promociju i afirmaciju naših umetnika i pozorišta u svetu, i naročito podsticali i negovali brojne mlade profesionalce koji danas predstavljaju novu pokretačku snagu i koji će biti aktivno uključeni u programe ovog kongresa“, rekla je Diana Kržanić Tepavac, predsednica nacionalnog centra za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija.

Ovu uspešnu kandidaturu Srbije je sa Izvršnim odborom ASITEŽa Srbije pripremila producentkinja i menadžerka u kulturi mlađe generacije, doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti Tatjana Nikolić, koja će biti jedna od vodećih organizatorki Konferencije u Srbiji 2023. godine, zajedno sa Anđelkom Janković, marketing menadžerkom BITEF festivala i direktorkom agencije za marketing u kulturi Kulturifik.

ASSITEJ Artistic Gathering (AAG) je najveći i najznačajniji skup umetnika, istraživača, producenata i selektora u oblasti izvođačkih umetnosti za dečju i mladu publiku. Održava se svake godine između trijenalnih svetskih kongresa u različitim delovima sveta.

Prvi put u istoriji organizacije od njenog osnivanja 1965. godine Beograd kao domaćin ovako važnog događaja okupiće skoro pet stotina delegata tokom šestodnevnog programa koji će se sastojati od predstava iz zemlje i inostranstva, diskusija i radionica, dve naučne konferencije, rezidencije za mlade umetnike i brojnih drugih sadržaja.

Tokom konferencije u Srbiji će boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mreže ASITEŽ koji će imati priliku da se upozna sa domaćom scenom i bolje upozna pozorišta za decu i mlade u Srbiji.

Važan cilj je i regionalno povezivanje pozorišne scene za decu i mlade kao i njeno predstavljanje kolegama iz sveta radi ostvarivanja mogućih saradnji, koprodukcija, turneja i razmena, te će u pripremi i realizaciji Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade u Srbiji 2023. godine učestvovati i nacionalni ASITEŽ centri iz zemalja u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari