Srpski kratki animirani film "O novcu i sreći" na Višegradskom forumu 1Foto: FCS

Među pažljivo odabranim projektima koji će biti predstavljani na predstojećem, sedmom po redu Višegradskom animatorskom forumu u Češkoj je i srpski projekat kratkog animiranog filma „O novcu i sreći“ autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg. Forum će se ove godine održavati od 6. do 8. maja. 

Reč je o filmu koji će biti urađen u stop-motion tehnici i u trajanju od 9 minuta, u produkciji Jelene Mitrović i  beogradske produkcijske kuće Baš Čelik, a uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS).

Hrčkovi žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom. BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100 posto stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma.

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi su autori i dva  veoma zapažena kratka animirana filma – Rabbitland i Neputovanja / Untravel, navodi Filmski centar Srbije.

Rabbitland (2013) nagrađen je na Berlinalu nagradom Kristalni medeved i prikazan je na više od sto festivala širom planete, osvojivši i druge značajne nagrade.

Neputovanja su premijerno prikazana 2018. na Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj, a nominovan je i za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu. Film je do sada prikazan i prikazivan i na brojnim drugim festivalima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari