„Srpsko“ kod Handkea teško da je vredno hvale

Ostavite komentar


    1. Pa ne baš . Pravilno je ČESTITKI , mada postoji i tvrdnja da je pravilno i jedno i drugo jer se radi o tzv dubletima . U svakom slučaju , ne može biti pravilno ČESTITCI a ČESTITKI nepravilno !!

  1. Stigao sam do „pamfleta“ u ovom pamfletu i odustao. Količina jeda i ljubomore je naravno opravdana od strane književnih anonimusa a propagandnih bojovnika, neko se usudio da brani Srbe „moš mislit“???
    PS
    Jugosloven je Srbin pod šifrom za one koji se prave naivni da ne znaju..

  2. Ne znam, koja je intelektualna gromada ovaj Florijan Biber ali, se iz njegovog stava, odmah, moze zakljuciti da boluje od teske „bolesti“, koja se zove „srbofobitis“. Od te bolesti nema leka tako da gospodinu Biberu ostaje tiha patnja do kraja njegovog ovozemaljskog zivota. Niko nije, u bukvalnom smislu, mislio da je Peter Handke srpski pisac. Srbi njega, kao jednog od retkih, smatramo nasim, zahvaljujuci njegovom nepristrasnom i izbalansiranom stavu, kada su u pitanju sukobi na teritoriji bivse Jugoslavije. Sta kaze ovaj ostrasceni covek: „Ukratko, ‘srpsko’ u delima i (kontroverznom) državljanstvu Handkea teško da je vredno hvale.“ ?! Da je gospodin Florijan Biber jedan iz horde marioneta svetskih silnika, koje prosto gmizu za tom velikom silom, trudeci se da pokazu svoje podanistvo i slugeranjski mentalitet, potvrdjuje i njegov stav vezan za Ivu Andrica. Cak i on ne sme da bude srpski pisac. Moze biti bilo sta, cak i ono sto vise ne postoiji ali, nikako srpski?! Isto kao sto i Nikola Tesla nikako ne sme da bude Srbin. Valjda bi im taj epitet ili, bolje reci, „greh“, umanjio njihov knjizevni ili pronalazacki opus.

  3. To sto je Handke podrzao najgore medju nama smatram uvredom i neprijateljstvom prema srpskom narodu. To sto je svet zaista bio pristrasan nije opravdanje. Zbog licnih interesa izjednacio nas je sa Milosevicem i njegovom – nagorom verzijom nacionalizma i patriotizma. Srpski nacionalizam je nasim komsijama naneo stetu, od koje se oni oporavljaju i sad trpe stetu od svog, a nama jos uvek radi o glavi. Kad zavrsi nece od srpskog naroda ostati ni uspomena.

  4. Poznato to ime Biber.
    Malo “proguglah” I gle cuda; pa to osvedoceni intelektualac, erudita i covek krajnje izbalansiranih pogleda.

    Kakav lobista, kakvi bakraci!?!!
    Svako ko tako tvrdi- ne zbori valjano.

    Ili…

  5. Teško se može osporiti Handkeu da je kvalitetan pisac, što je misleći čovek i što je savremenik događanja u Jugoslaviji, uključujući bombardovanja RTSa i evropskog saterivanju Srba u enklave na KiM i to u 21.veku.
    U kombinatorikama autora, kao i kod mnogih domaćih i stranih „stručnjaka“ Srbi u Bosni i Hercegovini nemaju nikakvo poreklo, nemaju brojnost, nemaju tapiju na 64% teritorije, nemaju Nemanjićke manastire, nemaju Šantića, Rakića, Dučića, Kočića, nemaju prava da brane ognjišta – oni su niko i ništa. Upravo je tu Nemačka je prvi put posle II svetskog rata vojno intervenisala. Možda je ta činjenica Handkeu zasmetala, jer sigurno zna za najgnusnije zločine od Jasenovca, Gradine pa do Pribilovaca.
    Zašto smeta srpska gostoprimljivost prema Handkeu? Zašto smetaju čestitke umetniku čije delo i seme su hteli da zatru, neskrivajući nadmenost.
    Potezi evropejaca, poput cepanja Jugoslavije, ubistva utamničenog Miloševića, bombardovanja ambasada, otimanje suverene teritorije KiM i dr. samo su deo sunovrata koga Evropa danas doživljava umesto da se izbori u međunarodnooj utakmici i ubrzanim zaostajanjem za Kinom.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.