Šta je zajedničko Bred Pitu, Vajoli Dejvis, Leonardu Dikapriju i Vilu Smitu? 1Bred Pit i Leonardo Dikaprio, fotografije: EPA-EFE/TOLGA AKMEN, EPA-EFE/Sebastien Nogier

Biti holivudski glumac podrazumeva velika odricanja, usled višemesečnih putovanja u daleke zemlje i snimanja koja traju po čitav dan. Pojedine uloge su toliko zahtevne da se negativno odražavaju na psihičko i fizičko zdravlje glumaca, piše index.hr.

Uprkos tome, postoje svetli primeri koji uz glumačku karijeru uspevaju da se ostvare i kao uspešni reditelji, scenaristi ili producenti. Prema istraživanju firme Venture Smarter, koje je obradio CinemaBlend, među najuspešnijim producentima današnjice nalaze se zvezde poput: Bred Pita, Vajole Dejvis, Leonarda Dikaprija i Vila Smita.

Ovaj kvartet može se pohvaliti i Oskarima za svoj glumački rad i vlasništvom produkcijskih kompanija koje ostavljaju značajan trag u filmskog industriji, na što upućuju kritički i finansijski uspesi njihovih projekata, te učestalost proizvodnje.

Bred Pit

Bred Pit dominira sa svojom produkcijskom kućom Plan B Entertainment, koja je radila na 263 filma od kojih su mnogi osvojili prestižne nagrade. Među njima izdvajamo filmove The Departed, 12 Years a Slave i Moonlight, koji su osvojili nagrade Oskar za najbolji film.

Pit je bio toliko uposlen za vreme snimanja 12 Years a Slave da je kući odneo Oskara za najbolji film, a par godina kasnije je osvojio svog prvog Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu Once Upon a Time in Hollywood. Poslednji film njegove producentske kuće je Women Talking, dok on trenutno radi kao glumac i producent na trileru Wolves, za Apple TV+.

Leonardo Dikaprio

Na drugom mestu nalazi se Leonardo Dikaprio s producentskom kućom Appian Way, koja je učestvovala u nastanku 157 filma. Oni uključuju visokobudžetna ostvarenja, kao što je The Wolf of Wall Street, koji je Dikapriju doneo nominacije i za glumu i za produkciju.

Poslednji film na kojem je radio Appian Way je Killers of the Flower Moon, reditelja Martina Skorsezea, jedan od najhvaljenijih filmova na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. Dikaprio, dobitnik Oskara za film The Revenant, nastavlja da osvaja kritičare svojim poduhvatima u svetu produkcije.

Vil Smit

Iza Dikaprija sledi Vil Smit, koji je radio na 87 projekata sa svojom producentskom kućom Overbrook Entertainment, među kojima izdvajamo: Hancock, Pursuit of Happiness i I Am Legend. Najistaknutiji film ove kompanije je King Richard, za kojeg je glumac osvojio nagradu Oskar za najboljeg glumca. Smit trenutno radi kao izvršni producent na Netfliksovoj seriji Cobra Kai.

Vajola Dejvis

Poslednja na današnjoj listi je Vajola Dejvis, koja je sa svojom producentskom kućom JuVee Productions radila na 41 projektu. Ističu se filmovi The Woman King i Lila & Eve, te serija The First Lady. Dobitnica nagrade Oskar za najbolju sporednu glumicu u filmu Fences trenutno radi kao producentkinja i glumica u filmskoj adaptaciji romana I Almost Forgot About You.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari