„Stara Raška“ u Evropskoj noći muzeja 1Foto: Josif R.

Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške, učestvuje u velikoj nacionalnoj smotri muzeja , galerija, biblioteka, arhiva, kulturnih centara i drugih srodnih ustanova pod nazivom „Muzeji za 10“.

Na smotri koja se istovremeno organizuje u preko 100 izložbenih prostora u 47 gradova širom Srbije Galerija CK“Gradac“ učestvuje po treći put za redom. Tema ovogodišnje smotre je „Hiprerpovezani muzeji-Novi pristup i nova publika“ a Galerija Centra za kulturu „Gradac“ se opredelila da na ovogodišnjoj smotri učestvuje sa prikazom usvojenih veština i znanja iz oblasti nove muzeološke prakse i novih modela interpretiranja istorijske i muzejske građe. Po rečima Sonje Milićević kustosa Galerije, ove godine su se opredelili za nove pristupe namenjene novoj publici pa u skladu sa takvim opredeljenjem svoje aktivnosti u Nacionalnoj nedelji muzeja započinju ,večeras, tribninom na kojoj će dr.Biljana Đorđević,muzejski savetnik iz Narodnog muzeja Beograda i dr. Dušica Bojić iz Istoriskog arhiva Srbije publici , u svojstvu inicijatora jedne ovakve manifestacije predstaviti te nove muzeološke prakse i mogućnosti korišćenja savremenih tehnologija u novim modelima interpretacije istorijske i muzejske građe ali i za animaciju i pridobijanje nove publike.

U nizu manifestacija koje će se odvijati tokom čitave nedelje u Galeriji Centra za kulturu „Gradac“ za subotu,19. maja kada se održava „Evropska Noć muzeja“ predviđena je i izložba našeg stalnog saradnika, majstora fotografije Josifa Raspopovića pod nazivom „Raščanski spomenari“ na kojoj će biti prikazan deo njegove izuzetno bogate foto-arhive sa motivima „Stara Raška“ koju on, marljivo ,prikuplja veće deceniju i po. Josif je uspeo da pridobije poverenje svojih sugrađana koji mu rado ustupaju stare porodične fotografije a on, baš u skladu sa motoom ovogodišnje nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“, te fotografije čini vidljivijim širem krugu zainteresovanih upravo koristeći nove,informatičke tehnologije i društvene mreže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari