Publika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu biće iznenađena kada večeras na otvaranju izložbe u 20 sati, vidi interpretacije poznatih umetničkih dela iz ove kolekecije, koje su studenti druge godine novosadske Akademije umetnosti stvorili u okviru predmeta Likovni elementi kod profesorke Rade Čupić.

Publika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu biće iznenađena kada večeras na otvaranju izložbe u 20 sati, vidi interpretacije poznatih umetničkih dela iz ove kolekecije, koje su studenti druge godine novosadske Akademije umetnosti stvorili u okviru predmeta Likovni elementi kod profesorke Rade Čupić. Motivi umetnika kao što su Sava Šumanović, Nadežda Petrović, Milan Konjović… transformisani su u jedan novi savremeni izraz, a ono što je na njima najupečatljivije jeste primena moderne tehnologije i novih medija. Inspirisani slikama i skulpturama iz ove zbirke, studenti proučavaju odnose likovnih elemenata, odnose posmatrača i umetničkog dela i kroz video radove, digitalnu štampu, fotografiju i objekte u prostoru, stvaraju svoje viđenje zadatih dela. Neki studenti se bave psihičkim stanjem umetnika (interpretacije dela Save Šumanovića), dok drugi duhovito, na konceptualnom nivou, koriste teme slika iz kolekcije kao polazište za izražavanje modernih vidova komunikacije (slike Nadežde Petrović, Petra Lubarde, Marka Čelebonovića…) U procesu ovakvog eksperimentisanja mladi autori zadržavaju slobodu da se udalje od tradicionalnih likovnih motiva, ali u krajnjem rezultatu ipak se prepoznaje veza sa originalnim delom iz kolekcije Beljanskog.
Cilj ovog edukativnog programa je da kroz kreativan rad studenata Akademije, umetnička ostvarenja iz Spomen-zbirke nastave svoje postojanje kroz savremeni likovni jezik i nove medije. Na taj način se ostvaruje želja samog Pavla Beljanskog da njegova kolekcija nastavi da inspiriše nove generacije. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tako postaje mesto komunikacije između mladih umetnika XXI veka i najznačajnijih predstavnika srpske umetnosti prve polovine XX veka. Izložbu će otvoriti redovni profesor i prodekan za nastavu Akademije, grafičar Zoran Todović. Autor postavke koja obuhvata 33 rada je Aleksandra Nećakov, a izložba će trajati do 13. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari