Statua Žerara Depardjea uklonjena iz postavke muzeja Grevin u Parizu 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Statua francuskog glumca Žerara Depardjea uklonjena je danas iz postavke muzeja Grevin u Parizu, saznaje AFP u rukovodstvu „Voštanog panteona slavnih“, a Žili Depardje, glumčeva ćerka, branila je oca u televizijskom intervjuu.

Odluka o povlačenju doneta je usled „negativnih reakcija posetilaca (prolazak ispred voštane figure glumca, primedba urednika), kao i na našim društvenim mrežama“, precizirao je Grevin muzej.

Na informativnom kanalu CNevs glumica Žili Depardje branila je večeras svog oca osudivši „neviđen i odvratan progon čoveka „koji ima slobodu govora“ u svetu u kojem se „više niko ne usuđuje da govori“.

„Iznenađena sam silinom odbacivanja ovog čoveka kojeg smo idealizirali celog života“, rekla je ona, i dodala da je njen otac napustio Francusku i da neće provesti Božić sa porodicom.

Opisala ga je kao „izuzetno skromnog“ i „s puno poštovanja prema svojoj deci“, ali je dodala da ume da bude „nepristojan“ i „težak“ i da ga se ona ponekad „stidela kao dete“ pred „njegovom slobodom govora“.

U kolumni koju je objavio Žurnal dimanš, porodica Žerara Depardjea je već osudila „zaveru“, posebno osuđujući „kolektivni bes“ protiv glumca.

Nedavno emitovana reportaža o glumcu na francuskom kanalu Frans 2 izazvala je talas šokiranosti sa međunarodnim odjekom.

Ta reportaža se bavim optužbama za silovanje koje Depardje osporava i brojnim mizoginim i uvredljivim opaskama kada se obraća ženama.

Krajem prošle nedelje, glumcu je oduzeto priznanje Nacionalnog reda Kvebeka i titula počasnog građanina mesta Estempui u Belgiji.

U Francuskoj, ministarka kulture Rima Abdul Malak najavila je u petak disciplinski postupak rado eventualnog oduzimanja ordena Legije časti Depardjeu.

Dan kasnije, glumac je preko svojih advokata odgovorio ministarki rekavši da joj ovo prestižno priznanje stavlja „na raspolaganje“.

Napravljen 1882. godine, muzej Grevin ima 800.000 posetilaca godišnje, najčešće porodice sa decom.

Tu su predstavljene statue 250 istorijskih i savremenih ličnosti.

Depardje od 1981. godine tamo ima svog voštanog dvojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari