Stigle nove knjige u kladovsku biblioteku 1Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Knjižni fond kladovske biblioteke od skora je bogatiji za nešto više od 420 knjiga i blizu 380 naslova. Računajući i ovu, tokom 2021. godine nabavljeno je blizu 1.350 knjiga ukupne vrednosti 850.000 dinara.

Biblioteka „Centara za kulturu“  Kladovo u svom fondu ima oko 40 hiljada knjiga koje koristi oko 1.500 članova.

Svake godine u skladu sa mogućnostima, nabavljaju se novi naslovi iz najnovije izdavačke produkcije.

– U toku ove godine, obavljena je ukupna nabavka za 1.340 knjiga i 1.112 naslova u ukupnoj vrednosti od 850.000 dinara, koliko je i opredeljeno budžetom opštine Kladovo, osnivačem biblioteke. Tokom ove godine imali smo vredne donacije knjiga Narodne biblioteke Srbije, poklon od 186 knjiga, kao i poklon izdanja mnogobrojnih izdavača, autora, korisnika biblioteka, drugih pojedinaca i institucija – kaže za Danas, direktorka kladovske biblioteke Žaklina Nikolić.

Prema njenim rečima, biblioteka je već 15 godina član Virtuelne biblioteke Srbije sa automatizovnom bazom podataka u okviru bibliotečko – informacionog sistema COBISS.

Od 2010. godine radi se i segment Pozajmice u COBISS sistemu.

-Od programskih sadržaja redovno se organizuju kreativne radionice, prvenstveno za najmlađe, promocije književnih dela i promocije iz sopstvene izdavačke produkcije – rekla nam je Žaklina Nikolić.

Kladovska biblioteka jedna je od retkih u Srbiji koja ima biblioteku na točkovima – bibliobus zahvljujući kojem knjiga stiže do čitalaca u 12 seoskih naselja opštine Kladovo.

Na ovaj način, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo knjigu čini dostupnijom i afrimiše kulturu čitanja.

Nove knjige nabavljene tokom ove godine biće i na policama bibliobusa, za oko 500 čitalaca koji koriste usluge pokretne biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari