Stjepko GutFoto: Miomir Magdevski / CC BY-SA 4.0 / Shutterstock.com

Prestižnu Nagradu Udruženja kompozitora Srbije „Darko Kraljić“ za muzičko stvaralaštvo i životno delo u domenu popularne muzike za 2023. godinu dobio je kompozitor Stjepko Gut.

Stručna komisija za dodelu nagrade u sastavu Radivoje Radivojević, Jovan Maljoković, Dragoljub Ilić, Žarko Dančuo i Vladan Vučković, odlučila je da to priznanje dodeli Gutu zbog njegovog „visokog dometa umetničkog delovanja na domaćoj i inostranoj muzičkoj sceni“, prenosi Beta.

„Stjepko Gut, trubač, kompozitor, aranžer, dirigent i muzički pedagog ima izuzetno bogat autorski opus koji imponuje vrhunskim kvalitetom i raznovrsnošću što daje posebnu težinu i lepotu njegovom stvaralaštvu“, stoji u obrazloženju žirija.

Laureatu će nagrada biti uručena na autorskom koncertu 17. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kome će biti izvedene najpoznatije kompozicije iz njegovog autorskog opusa.

Gut je rođen 1950. godine u Rumi. Muzičko školovanje započeo je u Beogradu i Novom Sadu, a studije džez muzike završio u Bostonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari