Storibord mesto gde se sastaju film i strip 1Foto: Promo

U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra održana je tribina na temu Storyboard – grafički vizuelizovana „Priča“ buduće ekranizacije određenog scenarija, u okviru šireg projekta autorke Marije Ristić, istoričarke umetnosti.

Storibord predstavlja najuočljivije mesto susreta stripa i filma ali, za razliku od njih, ne zahteva do kraja sprovedenu razgovetnost u pripovedanju i ne obraća se direktno publici, već filmskoj ekipi. Od izuzetnog značaja je i producentima, snimateljima i svim članovima autorskog tima.

Međutim, ova izložba pokreće i neka nova pitanja s obzirom da demistifikuje proces nastanka filma. Storibord, posmatran kao jedna od faza predprodukcije i izlagan na ovakav način, pokazuje da može da egzistira i kao izdvojena umetnička forma, rekla je Marija Ristić i dodala da je, pored saradnje sa obrazovnim institucijama i umetničkim akademijama, te studentima koji se na njima usavršavaju, ovakvim inicijativama veoma važna i podrška velikih producentskih kuća.

Storibord mesto gde se sastaju film i strip 2
Foto:Promo

Mislim da nisam bio na izložbi ovog tipa još od Diznilenda, kada sam imao priliku da vidim ekskluzivno prikazane radove tamošnjih storibord umetnika, što mnogo govori o njenom kvalitetu. Zadovoljstvo nam je da podržimo umetnike, njihove projekte i inicijative, jer razvojem tehnologije kompjuteri su brži, a lokacija ni blizu bitna koliko umetnici.

LJudi koji stvaraju sadržaje na toj najsavremenijoj opemi su presudni“, rekao je Piter Nali, direktor animacije i vizuelnih efekata u kompaniji Iervolino Entertainment.

Tokom našeg dosadašnjeg rada sa ljudima u Srbiji i razmene iskustava, uvideli smo da je ovo zemlja zaista velikih umetničkih talenata i potencijala. Neki od njih već rade u Iervolino Studios-u, ali su naša vrata uvek otvorena za nove stvaraoce sa novim idejama, koji čak nisu ni svesni šta mogu da naprave.

Izložba „Storyboard“ biće otvorena za posetioce do 4. decembra 2020. godine, u Studentskom kulturnom centru. Autori izloženih storibordova su: Aleksa Gajić, Aleksa Jovanović, Boban Savić GETO, Borivoje Grbić, Dedadarko, Dražen Kovačević, Enrico Marini, Iva Ćirić, Ivan Šainović, Jovan Ukropina, Milan Mišić, Mirko Ilić, Pasquale del Vecchio, Predrag Ginevski, Rastko Ćirić, r.m.Gera, Siniša Banović, Tiberiu Beka, Tod Carter, William Cogo, Željko Pahek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari