strahinja banovicFoto> Promo

Ovogodišnje, 14. izdanje festivala CinEast u Luksemburgu, u čijem su fokusu kinematografije zemalja Centralne i Istočne Evrope, održava se od 7. do 14. oktobra, i imaće 110 fizičkih filmskih projekcija – prikazeće 55 dugometražnih i 35 kratkometražnih ostvarenja, među kojima su i brojni srpski filmovi.

U okviru glavnog takmičarskog programa, posle višestrukog trijumfa na festivalu u Karlovim Varima, film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića ušao je u trku za nagrade i u Luksemburgu.
Kako je najavio Filmski centar Srbije, Arsenijević će biti i gost festivala, s obzirom da je njegov film luksemburška manjinska koprodukcija.

U glavnoj selekciji Cinescope, koja okuplja nagrađivane filmove iz ovog dela Evrope su i „Kelti“, debitantski celovečernji film rediteljke Milice Tomović, koja je na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu osvojila nagradu Srce Sarajeva za najbolju režiju.
Pred festivalskom publikom, u segmentu nazvanom FunnyEast predviđenom za komedije, biće i novi film „Nebesa“ Srđana Dragojevića.

U programu kratkometražnih ostvarenja je kratki igrani film „Armadila“ rediteljke Gorane Jovanović, kratki dokumentarni film „Plava granica“ autora Ivana Milosavljevića, i manjinska srpska koprodukcija, kratki animirani film „Mikrokazeta – Najmanja kazeta koju sam ikad video“ Igora Bezinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari