Strast i entuzijazam malih izdavača, tribina na pratećem programu Joakimfesta 1Foto: Z. Mišić

U okviru pratećeg programa 16. kragujevačkog Joakimfesta na Maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra održan je juče razgovor na temu doprinosa i značaja takozvanih „malih izdavača” na polju objavljivanja pozorišne i dramske literature u Srbiji.

Bojana Denić, glavna i odgovorna urednica nezavisne, mikroizdavačke kuće „Radni sto” predstavila je njihova izdanja Hajnera Milera „Pozorište je kontrolisano ludilo” (o Milerovim razmišljanjima o Bihneru, Klajstu, brehtu, Šekspiru, odnosu umetnika i države) i „Nema dovoljno za sve” (Tekstovi o kapitalizmu).

– Mali izdavači se češće upuštaju u ovakve poduhvate izdavanja literature o pozorištu koja nije prevedena kod nas, smatra ona.

Da strast i entuzijazam odlikuje manje i nezavisne izdavače, mišljenje i Nenad Glišića, moderatoda skupa, iz kragujevačkog SKC-a koji je u uvodnom izlaganju ne samo dao izuzetan uvid u „malo” i nezavisno izdavaštvo kod nas, već je i predstavio ediciju „Prvenac” Studetskog kulturnog centra iz Kragujevac u kojoj mlađi autori objavljuju drame i teatrološku literaturu i eseje.

Ispred domaćina, kragujevačkog Teatra Marko Misirača, predstavio je izdavačku delatnost ove kuće (čiji se ozbiljniji početak poklapa sa dolaskom Dragana Jakovljevića na njeno čelo) poput Pozorišne revije „Joakim”, edicije „Premijera” kao i najvažnijeg izdavačkog poduhvata – monografija dobitnika Stauete „Joakim Vujić” (izdanje „Joakimovi potomci”) koje KST objavljuje svake godine.

Razgovorima na Maloj sceni prisustvovao je veliki broj studenata kragujevačkog FILUM-a, mahom sa odseka germanistike.

Međunarodni pozorišni festival 16. Joakimfest održava se u Kragujevcu od 8. do 15. oktobra. Publika je u prilici da u selekciji Branislave Ilić, dramaturškinje i spisateljice pogleda sedam predstava iz regiona: Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari