Strast za neznanjem: Nova knjiga Renate Salecl 1Foto: Arhipelag

U novoj knjizi Renate Salecl “Strast za neznanjem” koju je objavio Fakultet za medije i komunikacije, poznata slovenačka filozofkinja za svoj centralni pojam uzima neznanje i njegovu važnost u našem svakodnevnom funkcionisanju.

Kombinujući pristup psihoanalize, sociologije i filozofije, Salecl analizira savremeni život iz drugačijeg ugla, osvetljavajući nam pojave kao što su ikeizacija društva, rastuća nezainteresovanost za politiku i neželjeni celibat.

U vremenu post-istine, informacije i dezinformacije dobijaju ključnu ulogu, kao i naš odnos prema njima, želeli mi to ili ne.

Iako o tome ne razmišljamo često, neznanje igra važnu ulogu u našim životima.

Ono upravlja našim ponašanjem, odnosom prema sopstvenom zdravlju ili partneru/ki, odnosom prema traumatičnim iskustvima i genetskom nasleđu.

Salecl preispituje različite aspekte našeg odnosa prema neznanju, i pita se: kada odbijamo da nešto saznamo? Kada je bolje za nas da nešto ne znamo? Zašto nekada želimo da ne znamo?

Renata Salecl je slovenačka filozofkinja i sociološkinja koja pripada pokretu teorijske psihoanalize.

U svom radu spaja pravo, kriminologiju i psihoanalizu,  s posebnim fokusom na analizu odnosa između poznog kapitalizma koji uzdiže „mogućnost izbora“ i naglašenih osećanja anksioznosti i krivice kod postmodernih subjekata.

Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a osamdesetih godina bila je aktivna u Ljubljanskoj školi psihoanalize.

Radi kao istraživačica na Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani i kao profesorka na Birkbek koledžu u Londonu. Gostujuća je profesorka na Londonskoj školi ekonomije i političke teorije. Godine 2017. izabrana je za članicu Slovenačke akademije nauke.

Autorka je više knjiga, od kojih su najznačajnije: (Per)verzije ljubavi i mržnje (Psihopolis, 2014 [1998]), On anxiety (2004), Tiranija izbora (Arhipelag, 2014, [2010]) i Strast za neznanjem (FMK, 2023 [2020]).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari