Koliko je velika razlika u ceni života bogatih i siromašnih: Nesvakidašnje, autentično svedočanstvo Renate Salecl 1Foto promo /Arhipelag

Knjiga poznate slovenačke teoretičarke Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“, u prevodu Ane Ristović, nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga, u ediciji Arhitekst.

Ova provokativna knjiga nesvakidašnje je svedočanstvo o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa.

Polazeći od konkretnih primera ličnih iskustava u suočenju s pandemijom, od iskustava o kojima su svedočili drugi, od vesti u medijima i pronicljive analize reakcija različitih vlada i država na okolnosti koje je nametnula pandemije, Renata Salecl istražuje pitanje koliko je pandemija promenila društvo, a koliko su se tokom pandemije promenili sami ljudi.

Da li se strah od virusa pretočio u političke i socijalne strahove, da li je pandemija podstakla usamljenost, socijalnu distancu i zavist, zbog čega je tokom pandemije u zvaničnoj i privatnoj komunikaciji oživeo paramilitarni jezik, koji se novi kodovi ponašanja mogu prepoznati u našoj svakodnevici?

To su samo neka od pitanja na koja odgovara Renata Salecl.

– Pandemija koronavirusa je otvorila čitav niz etičkih pitanja povodom dostupnosti zdravstvene zaštite. Mnoge države su tokom pandemije izabrale autoritaran način saopštavanja informacija o tome šta je ljudima dozvoljeno a šta nije – kaže autorka.

– Takvo prenošenje informacija, doduše, najpre izaziva pokornost, ali brzo može da se dogodi da se ljudi, koji se tretiraju kao nekakve pubertetlije kojima treba neprestano nešto naređivati, pobune. Koliko je velika razlika u ceni života bogatih i siromašnih i sama sam mogla da se uverim na kraju svoje posete u kineskoj bolnici – objašnjava Renata Salecl.

Domaćini su joj,  kako navodi, sa oduševljenjem pokazali VIP odeljenje, gde su se nalazile predivne bolničke sobe.

– One najbolje su imale luksuzni dnevni boravak, veliki televizor i najmodernije kupatilo. Cena dnevnog boravka bila je astronomska, a pacijenti na celom spratu mogli su se prebrojati na prste jedne ruke. Kroz prozor jedne od VIP soba posmatrala sam druge bolničke zgrade koje su izgledale kao nekakav zatvor i oko kojih se tiskala gomila ljudi. To su bili prostori za obične smrtnike – ističe autorka knjige „Čovek je čoveku virus“.

Renata Salecl (Slovenj Gradec, 1962) bavi se filozofijom, sociologijom i teorijom prava. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a osamdesetih godina bila je aktivna u Ljubljanskoj školi psihoanalize. Radi kao istraživačica na Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani i kao profesorka na Birkbek koledžu u Londonu.

Renata Salecl gostujuća je profesorka na Londonskoj školi ekonomije i političke teorije, članica je Slovenačke akademije nauka, a knjige su joj prevođene na više od deset jezika.

Najvažnije knjige: „Plen slobode: Psihoanaliza i feminizam posle pada socijalizma“, „(Per)verzije ljubavi i mržnje“, „O strahu“, „Tiranija izbora“, „Trčanje u mestu“, „Strast za neznanjem“, „Čovek je čoveku virus“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari