Striming nastupi - budućnost muzičke industrije ili privremena mera 1

Najpoznatiji metal bend Metallica održaće svoj prvi „pay per view“ koncert „Helping Hands“ u subotu, 14. novembra, u 23 sata po srednjoevropskom vremenu.

„Pay per view“ znači da publika mora da plati, odnosno kupi ulaznicu, da bi mogla da prati prenos ovog akustičnog nastupa iz studija Metallica HQ, koji se nalazi u San Rafaelu u Kaliforniji.

Celokupan prihod biće prosleđen u humanitarne svrhe kroz fondaciju „All Within My Hands“ iza koje stoje članovi benda.

Zanimljivo je da ulaznica omogućava publici da pogleda koncert koliko god puta želi tokom perioda od 48 sati od trenutka kada je započet streaming, tako da nije nužno da sede ispred ekrana u planiranom terminu nastupa.

Pored koncerta biće organizovana i aukcija 9. novembra na kojoj obožavaoci benda mogu da se nadmeću za, kako najavljuju organizatori, neverovatne Metallica predmete. Poštovaoci benda mogu da rezervišu svoju ulaznicu na http://2nu.gs/Metallica.

Fondacija „All Within My Hands“ osnovana je 2017. godine, i do sada je donirala, kako se navodi na sajtu, 645.000 dolara za fondove vezane za borbu protiv kovida 19, od pomoći za gladne širom Sjedinjenih Američkih Država, do podrške radnicima muzičke industrije i zabave, koji su zbog pandemije ostali bez svojih radnih mesta.

Bez obzira na situaciju sa korona virusom, članovi benda nastavili su da rade na svom novom albumu, kako objašnjavaju, putem mejla i ZOOM-a.

Pored toga, njihov nastup Encore Drive-In Nights prikazivan je uživo u drajv-in bioskopima širom Amerike u avgustu.

Inače, epidemija korona virusa primorala je mnoge muzičare da otkažu svoje koncerte i turneje do daljeg.

Budući da je neizvesno kada će moći da se vrate na scenu, veliki broj pevača i bendova okrenuo se onlajn nastupima.

Tako su njihovi internet portali, Jutjub, Fejsbuk i Instagram stranice donekle zamenili koncertne dvorane i hale.

U početku je to zaista izgledalo kao bliski susret muzičara s fanovima kroz intimne nastupe u dnevnoj sobi, ili su putem pomenutih mreža prikazivani stari snimci koncerata.

Vremenom je cela stvar postala daleko ozbiljnija.

Svetska muzička industrija se polako prilagođava svojoj sadašnjosti, a po svemu sudeći, i budućnosti.

Tako su bez publike nastupili mnogi – od popularnih didžejeva do rokenrol bendova.

Ipak, trebalo bi naglasiti da u ovakvom vidu izvođenja prednjače mlađe generacije koje već dugo komuniciraju sa svojim obožavaocima preko društvenih mreža.

S druge strane, moglo bi se reći da je najviše pažnje ipak privukao koncert italijanskog tenora Andree Bočelija na Uskrs u praznoj katedrali Duomo u Milanu, koji je preko YouTuba videla publika širom sveta.

Koncert pod nazivom „Muzika za nadu“ organizovale su milanske vlasti kao svojevrsnu molitvu za ovaj grad, Italiju i ceo svet, „suočeni sa potpuno bolnim, tužnim događajem“.

Bočeli je u pratnji orguljaša pevao sakralne kompozicije, a prenos su pratili milioni gledalaca.

Budući da večeras upravo njegov film snimljen u takvom duhu otvara festival „Slobodna zona“ u Kombank dvorani, treba spomenuti i Nika Kejva.

„Idiot Prayer“ prikazuje muzičara za klavirom kako u praznoj Aleksandrinoj palati izvodi svoje dobro poznate numere, ali i nove pesme u pomalo drugačijem aranžmanu.

„Karantin je zavladao svetom. Svetska turneja The Bad Seeds je otkazana. Studiji su bili zatvoreni. Koncertne dvorane su bile zatvorene. Svet je zapao u jezivu tišinu. U toj tišini sam počeo da razmišljam, ne samo o snimanju pesama, već i da bi trebalo da ih zabeležim na filmu“, podelio je sa svojim obožavaocima Nik Kejv kako se upustio u snimanje.

Okružen kovid policajcima, kako dodaje, zajedno sa svim merama zaštite, poput toplomera, kamermana s maskama, i kantama gela za pranje ruku, stvorili su „Idiot Prayer“.

„Stvorili smo nešto veoma čudno i veoma lepo što je govorilo o neizvesnom trenutku u kome smo se našli“, kaže Kejv dodajući da je ovaj film „molitva u praznini“.

Prethodnih meseci organizovani su i brojni festivali, uglavnom humanitarnog karaktera.

Tako je fondacija Global Citizen uspela sa sakupi 128 miliona dolara za pomoć Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u borbi protiv kovida 19.

U aprilu su tom prilikom iz svoje kuće nastupile svetske zvezde poput Dženifer Lopez, Selin Dion, Bili Ajliš, Tejlor Svift…

Umesto na turnejama, svoje nove pesme, sve više muzičara predstavlja u ovakvim performansima. Tako će ovih dana u specijalnom 50-minutnom nastupu i australijska zvezda Kajli Minog izvoditi numere sa novog albuma „Disco“.

Zanimljivo je da se u Srbiji na takve korake ipak retko ko odlučivao proteklih meseci. Moglo bi se reći da su pioniri u ovakvom vidu nastupa za sada većinom estradne zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari