Međunarodni festival ekološkog filma Green screen fest biće održan, drugi put, od 14. do 16. novembra u Sava centru, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je „Šuma i šumski ekosistemi“, s obzirom da je 2011. godina proglašena za „godinu šuma“ od strane Ujedinjenih nacija. Program manifestacije i svi sadržaji će u značajnoj meri biti posvećeni obeležavanju „godine šuma“ i podizanju svesti građana o značaju šuma i šumskih ekosistema. Ovogodišnji program je podeljen u tri celine: Green field, Green screen i Green square.

Ivana Jovčić, PR Festivala, istakla je da je posebno ponosna na program Green field, s obzirom na to da je to edukativni program namenjen omladini. „Započeli smo ga prošle godine, a ovaj program ima nove pristupe obrazovanju kroz programe vršnjačke i ekspertske edukacije, koja obuhvata radionice i predavanja. Ove godine će biti 18 radionica, koje su namenjene učenicima osnovnih škola i omladinskoj populaciji“, izjavila je Ivana Jovčić.

Prema rečima Vladana Šćekića iz Centra za unapređenje životne sredine, 1. juna je raspisan konkurs u kategoriji amaterskog filma, kratkog filma i televizijskog formata. „Ove godine smo još više zadovoljni nego prošle, jer se prijavio veći broj mladih autora. U okviru takmičarskog programa će biti prikazano 45 filmova, što je više nego prošle godine. Ima i više radova iz inostranstva, odnosno, iz osam zemalja. Iduće godine planiramo da uvedemo i regionalni program, ali i ove godine ćemo imati četiri regionalna filma. Dokumentarni film Sirova nafta govori o borbi oko velikih uloga, dok se u pozadini nalaze ekološki pokret, globalna politika, aktivizam slavnih ličnosti i mediji. Film Zarobljena voda ispituje ulogu industrije flaširane vode i njen uticaj na zdravlje, klimatske promene i zagađenje. U filmu Čovek bez uticaja, glavni lik, Kolin Biven, odlučuje da potpuno eliminiše svoj lični uticaj na životnu sredinu tokom cele godine. U okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa će biti dodeljeno osam nagrada. Inače, ove godine smo uspostavili odličnu saradnju s Ujedinjenim nacijama“, objasnio je Šćekić.

Igor Toholj, predsednik žirija i selektor Festivala, naglasio je da su odmah na početku izdvojeni filmovi koji imaju naglašen lični pristup. „Pri bavljenju bilo kojom temom, naročito ako tema zahteva ozbiljniji društveni angažman, uvek je bolje da se postigne šira identifikacija od strane društva, jer sav taj angažman je uvek dvosmeran i zahteva identifikaciju s problemom. Na početku smo izdvojili grupu filmova koja je povezana s doživljajima koji su autori sami preživeli. Pored toga, prednjače i drugi filmovi koji dolaze iz inostranstva, kao i filmovi koji malo više eksperimentišu. U segmentu TV formata smo imali klasičan televizijski pristup“, rekao je Toholj.

Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, poželeo je puno uspeha organizatorima Festivala. „Nadam se da će svaki sledeći Festival biti sve bolji i bolji od onih prethodnih. Organizatori Festivala će imati zaista punu podršku za ovakav koncept rada, koji ima mogućnosti i da se menja. Ovaj Festival ima za nas veliki značaj, jer afirmiše one vrednosti za koje se mi zalažemo i u potpunosti je opravdao naša očekivanja“, kazao je Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari